Legendární Stephen Hawking v přednáškách o prostoru a času

23.02.2019 13:34

Cyklus přednášek Stephena Hawkinga a Rogera Penrose proběhl roku 1994 na univerzitě v Cambdridgi. Debata obou fyziků se dotýkala nejsložitějších problémů soudobé fyziky, mluvilo se o počátečních podmínkách vesmíru, pohlcování informací černými dírami či o směru plynutí času. Poutavý, avšak velice složitý a náročný titul vydává Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Legendární Stephen Hawking v přednáškách o prostoru a času
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Stephen William Hawking

Zastřešujícím problémem obou vědců bylo, zda je možné propojit Einsteinovu obecnou teorii relativity s kvantovou teorií pole. Tato syntéza, bude-li možná, by mohla vést ke vzniku kvantové teorie gravitace, která by byla doplněním a završením stávající fyziky popisující fundamentální interakce v přírodě. Úroveň debaty byla pochopitelně náročnější, než na jakou jsou zvyklí posluchači popularizačních přednášek; ale i neodborník "nahlédne alespoň v náznaku hloubku diskutovaných myšlenek a náročnost pokusu o vytvoření konzistentního obrazu zahrnujícího jak gravitaci, tak kvantovou teorii", jak píše v předmluvě další vynikající matematik Michael Atiya.

Titul vychází v úctyhodném a zasvěceném překladu profesora Pavla Krtouše s původní předmluvou profesora Jiřího Bičáka, který je mimo jiné zakládajícím členem Učené společnosti ČR a držitelem Ceny Františka Nušla.

Ačkoli se jedná o nadmíru odborná témata, v knize jsou navíc doprovázená vzorci nebo zobrazeními, původním záměrem Penrose i Hawkinga bylo představení pojmů "prostoru a času" široké veřejnosti.

O autorech:

Sir Roger Penrose(* 1931) je jeden z největších matematických fyziků a myslitelů dneška. Dlouhá léta působil jako profesor v Oxfordu, během své vědecké kariéry výrazným způsobem

Stephen William Hawking se narodil 8. ledna 1942 v Oxfordu, zemřel 14. března 2018. Vystudoval teoretickou fyziku na Oxfordské univerzitě. Byl profesorem matematiky na univerzitě v Cambridge. Jeho práce z oblasti fyziky černých děr, kosmologie a kvantové teorie gravitace jej zařadily mezi přední světové odborníky tohoto oboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…