Legendy českého letectví oslavují půlkulatá výročí

19.04.2024 21:44 | Monitoring

Dne 5. dubna 1959 vzlétla legenda českého letectví - L-29 Delfín. O deset let později, 16. dubna 1969, se poprvé vznesl do vzduchu i slavný L 410. Oba ikonické letouny, které dnes navíc spojuje devadesátiletá historie průmyslové skupiny Omnipol, tak letos oslavují půlkulatá výročí.

Legendy českého letectví oslavují půlkulatá výročí
Foto: archiv
Popisek: Letoun L 410.

„L-29 Delfín, úspěšný cvičný letoun, vzešel z dílny konstruktérů Zdeňka Rubliče a Karla Tomáše jako reakce na potřebu výcviku mladých vojenských pilotů. První zkušební let provedl Rudolf Duchoň právě 5. dubna 1959,“ připomíná slavnou historii Marika Přinosilová, ředitelka marketingu a komunikace skupiny Omnipol.

Již v roce 1961 získal L-29 klíčové ocenění v soutěži států Varšavské smlouvy, když porazil konkurenční sovětský Jak-30 a polský TS-11 Iskra. Stal se tak preferovaným cvičným strojem ve třinácti zemích. Celkem bylo v AERO Vodochody a tehdejším LETu Kunovice vyrobeno 3 665 těchto legendárních letadel.

„I po skončení aktivní služby se L-29 staly oblíbenými mezi soukromými majiteli a dodnes je možné s nimi absolvovat zážitkové lety,“ dodala Přinosilová.

Podobně slavnou historii měl i „sesterský“ letoun L 410 z Kunovic, jehož první let se uskutečnil 16. dubna 1969 pod vedením šéfkonstruktéra Ladislava Smrčka. Tento letoun, vysoce úspěšný v civilním letectví, se stal známý díky svému nadčasovému designu a schopnosti operovat z nezpevněných přistávacích drah.

V roce 1984 byl pak představen prototyp L 410 UVP-E, který splnil požadavky na krátké přistávací dráhy. Jeho vylepšená verze, L 410 UVP-E20, je stále populární po celém světě a firma Aircraft Industries ji vyrábí dodnes.

Budoucnost tohoto slavného letadla je dnes v rukou průmyslové skupiny Omnipol. Ta totiž kunovickou továrnu Aircraft Industries, kde se letadla dodnes vyrábí, převzala v roce 2022 a zachránila ji tak poté, co vypukla válka na Ukrajině.

„Nové zakázky z celého světa, včetně nedávné dodávky dvou letadel do Senegalu, poukazují na nadějnou budoucnost tohoto symbolu českého leteckého průmyslu,“ dodala Přinosilová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…