Legionáři si připomenuli 100. výročí vzniku své organizace

04.09.2021 6:15

Československá obec legionářská, která vznikla před sto lety, byla vždy zastánkyní ideálů, na nichž byl československý stát založen. Její členové měli svým hrdinstvím na frontách první světové války zásadní podíl na vzniku republiky. Byli s ní osudově spjati i za komunistické éry, kdy organizace mohla působit pouze v exilu. Zaznělo to dnes z úst řečníků na slavnostním zasedání obce v Pantheonu Národního muzea v Praze.

Legionáři si připomenuli 100. výročí vzniku své organizace
Foto: csol.cz
Popisek: Československá obec legionářská - logo

„Československá obec legionářská ve své stoleté historii nikdy neslevila ze svého osudového sepětí s republikou, neboť její členové byli vždy připraveni hájit svobodu, demokracii a humanismus,“ uvedl předseda obce Pavel Budinský.

Prezident Miloš Zeman ve zdravici, kterou přednesl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák, označil legionáře za zakladatele státu, kteří za jeho vznik nasazovali své životy. Jejich současná organizace podle Zemana „není přežitkem své dávné slávy“, k jejím členům patří i novodobí váleční veteráni. Hlava státu legionářům věnovala prezidentskou stuhu, která byla připnuta na spolkový prapor.

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) připomenul, že hrdinství legionářů na bojištích první světové války zajistilo, že Češi a Slováci byli po válce zařazeni po bok vítězných národů. Odkaz legionářů, kteří nepochybovali o tom, co je jejich povinností k vlasti a příštím generacím, podle Oberfalzera může napomoci orientovat se v nynější turbulentní době líbivých slov, manipulátorů nebo prosazování jediného správného myšlení. „Bdíte nad pamětí našeho národa a nedovolíte, aby se zanesla prachem dobové poplatnosti,“ dodal.

Pantheon Národního muzea během slavnostního zasedání zdobily historické legionářské prapory. V úvodu přítomní uctili minutou ticha za zvuku večerky památku zemřelých spolubojovníků. Na závěr Budinský předal osm desítek pamětních medailí za podporu činnosti legionářského sdružení organizace.

Kromě řečníků dostali ocenění zejména veterán z druhé světové války Josef Svoboda a účastník třetího odboje Miroslav Froyda. Medaili obdrželi také premiér Andrej Babiš (ANO), který na setkání dorazil se zpožděním, kardinál Dominik Duka, patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta nebo armádní generál Jiří Šedivý.

Manifestační sjezd legionářů navazuje na podobné události z dob první republiky. V sobotu se členové obce a příznivci legionářů vypraví v průvodu k Národnímu památníku na Vítkově, kde se v poledne uskuteční slavnostní nástup. Na Vítkově také budou k vidění historické tábory legií, mladí legionáři předvedou ukázky uniforem, výzbroje a výcviku.

Československá obec legionářská je nejstarší veteránskou organizací v Česku. Vznikla 22. května 1921 jako sjednocující organizace československých legionářů, kteří za první světové války bojovali za vznik Československé republiky na západní a východní frontě nebo v Rusku. První velká akce legionářů, kterou byl Den legií, se uskutečnila 4. září 1921. V současnosti obec sdružuje nejen válečné veterány, ale také potomky a rodinné příslušníky legionářů a válečných veteránů a jejich příznivců. Celkem má 3800 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…