Legislativní rada schválila pravidla rozpočtové odpovědnosti

30.05.2013 19:23

Konkrétní pravidla při sestavování rozpočtů a střednědobého rozpočtového výhledu i působnost a fungování Národní rozpočtové rady řeší návrh zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který dnes schválila Legislativní rada vlády. Návrh zákona navazuje na ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, tedy na takzvanou finanční ústavu, která je nyní v Poslanecké sněmovně.

Legislativní rada schválila pravidla rozpočtové odpovědnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mlsna

Hlavním cílem zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti je podle Pavly Zdráhalové, mluvčí ministra a šéfa legislativní rady Petra Mlsny, "dosažení zdravých a dlouhodobě udržitelných veřejných financí, zlepšení hospodaření ČR a posílení transparentnosti a efektivnosti veřejných financí".

Pravidla pro stanovení celkových výdajů

Politické strany se ale zatím nedohodly na podpoře ústavního zákona, který do českého práva zavádí například tzv. dluhovou brzdu. Vyjednává se o úrovních dluhu, které spouští jednotlivá protidluhová opatření. Novelu, která je v dolní komoře před druhým čtením, budou poslanci schvalovat nejdřív v červnu. Vládní koalice potřebuje získat podporu alespoň části opozičních poslanců, protože jde o ústavní zákon.

Návrh zákona, který dnes probrala legislativní rada, podle Zdráhalové například definuje, které instituce jsou součástí sektoru veřejných institucí, určuje pravidla pro stanovení celkových výdajů tohoto sektoru, popisuje pravidla rozpočtové transparentnosti či postup samosprávného celku v případě překročení dluhového limitu.

Zákon také definuje působnost a způsob fungování Národní rozpočtové rady jako funkčně, finančně a personálně nezávislé instituce, která by měla monitorovat a vyhodnocovat plnění fiskálních cílů vlády. Popisuje též způsob jmenování jejích členů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…