Lékaři zapomeňte. Nemocnice na vyšší platy mít nebudou

28.11.2011 21:36

Ministr zdravotnictví Leoš Heger přislíbil lékařům a zdravotnickému personálu po novém roce zvýšení platů o 6,25 procenta místo původních deseti, které si lékaři vymohli při loňské vlně výpovědí v rámci protestní akce „Děkujeme, odcházíme“. Narazil ale na tvrdou realitu. Některé nemocnice totiž zřejmě nebudou mít ani na udržení platů stávajících.

Lékaři zapomeňte. Nemocnice na vyšší platy mít nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Rozpočet pro zdravotnický sektor se má v příštím roce zvýšit o tři a půl procenta, nicméně kvůli inflaci a nově zvýšeného DPH se na situaci nemocnic vůbec nic nezmění. Naopak se některé menší nemocnice obávají, zda vůbec budou schopny finančně utáhnout svůj provoz.

„Budeme mít problém se zajištěním rozsahu péče. Nebudeme mít na slíbené navýšení platů ne o 10 procent, ale ani o 6,25 procenta. Budeme mít problém udržet současnou výši platů," řekl novinářům po mimořádném shromáždění šéf Asociace českých a moravských nemocnic Eduard Sohlich.

Asociace protestuje také proti chystaným změnám nemocniční sítě, proti kterým připravila „antimemorandum". O případném zrušení zdravotnických zařízení v kraji by prý měl jednat kraj se zdravotními pojišťovnami, asociací nemocnic i s jednotlivými obcemi, kterých by se seškrtání zdravotní péče dotýkalo.

Máme méně nemocnic než Němci a Rakušané

„Máme méně nemocnic než Rakousko i Německo. Další rušení nemocnic je sporné. Za posledních dvacet let zmizelo 25 tisíc lůžek. Kdyby vás chytly třeba žlučníkové potíže, tak v některých nemocnicích budete ležet na přistýlce na chodbě," popsal situaci místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala v pořadu Hydepark na ČT.

Fiala upozornil, že množství lůžek je dostatečné, ale problém je především ve struktuře. Zatímco malé místní nemocnice jsou využity optimálně nebo svou kapacitu spíše překračují, existuje vedle nich nadměrné množství velkých fakultních nemocnic, jejichž náklady na provoz jsou dvakrát až třikrát vyšší.

Související:
Nečas: Zvýšení platů lékařů by vyvolalo dominový efekt
Lékaři marně čekají na zvýšení platů. Pojišťovny nic neposlaly 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…