Lekl se i Vondra. Němcová mluvila k Ukrajině, výsledek pobaví

31.03.2022 8:24 | Ze sítí

Komentátor Petr Holec se na svém streamu pustil do senátorky Miroslavy Němcové za její nápad, že by ČR měla opustit Visegrádskou čtyřku kvůli postoji Maďarska. Poukázal na to, že i Saša Vondra o ní prohlásil, že „myslela srdcem, ne hlavou“. A Holec se přidal: „Je to žena, která není úplně obdařená, řekněme, velkými myšlenkami a moudrostí.“ Také řekl, že ani Česko, ani NATO nejsou s Ruskem ve válce, ale západní politici si na válce dělají PR.

Lekl se i Vondra. Němcová mluvila k Ukrajině, výsledek pobaví
Foto: FCB
Popisek: Miroslava Němcová (uprostřed)

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Jako do prvního se Petr Holec pustil do premiéra Fialy, který si stěžoval, že Andrej Babiš prý štve lidi proti uprchlíkům, když od vlády chce, aby dělala více pro domácí obyvatelstvo. Podotkl, že voliči Andreje Babiše jsou většinou starší, z vesnic a menších měst, tedy ti, na které zdražování pohonných hmot a potravin více dopadne. Podotkl, že Fiala je politolog, tedy by měl politice rozumět. „Já to nechápu, on si snad myslí, že šéf největší opoziční strany prostě bude zastupovat voliče vlády,“ vrtěl hlavou nad Fialovou kritikou.

Dodal, že okolo Česka se uzavřela smyčka, protože pomoc občanům začalo poskytovat i Německo. A jediné, co schválila vláda, bylo navýšení existenčního minima o 10 %, ačkoliv inflace prý bude ještě větší. „Já už tomu nerozumím, jestli ta vláda chce, aby se lidé přiklonili k populismu a říkali: Pomáháte Ukrajincům, ale na nás kašlete,“ spekuloval.

V Česku podle sociologických dat rapidně vzrostl počet exekucí a domácností ohrožených chudobou. A Petr Fiala se diví, že opozice nedělá vládní politiku, kritizoval Holec. „Mi řekněte, co na té brněnské univerzitě přednášel? Politolog by tohle měl chápat,“ napomenul premiéra.

Podotkl, že nad vládou láme hůl i Václav Moravec, který byl v posledních Otázkách na ministra zemědělství nebývale ostrý. A Holec dodal, že se Moravcovi nediví, protože před tím musel vydržet hodinu prázdných frází Petra Fialy. Ale ještě „lepší“ byla v Partii předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová, která prohlásila, že se „vlády se nemají starat o lidi“. Což, jak Holec poznamenal, hned muselo žehlit PR oddělení TOP 09.

Trefoval se i do věty, že „naším společným cílem je porazit diktátora Putina“. „Česko není ve válce, de facto, ani de jure. Pomáháme vojensky Ukrajině, nejsme ve válce. My neválčíme s ruskou armádou, ani NATO neválčí s ruskou armádou,“ připomínal a dodal, že i Zelenskyj musí mírnit polské návrhy na mírové mise apod. „Protože na Ukrajině se bohužel začínají západní politici pást v rámci svého vlastního PR,“ zmínil komentátor například Bidenova slova o tom, jak Putin „nemůže zůstat u moci“. Rýpl si, že by jako libertarián podepsal, že se vláda nemá starat o lidi, například o to, co čtou za internetové servery. A provokativně se ptal, zda když vlády okolních, zvláště západních zemí, dělají opatření pro úlevu domácímu obyvatelstvu, jestli také „štvou proti Ukrajincům“.

Z publika pak zaznělo, že Ukrajina není demokracie, ale oligarchie a Holec přisvědčil, že před válkou se psalo, že protikorupční reformy se i za Zelenského zasekávají a příliš se netýkají oligarchy, v jehož televizi se Zelenskyj jako známý herec zrodil. „Ale pak všechno překryla ruská invaze na Ukrajinu a ze Zelenského je válečný hrdina. Já vůbec nechci snižovat jeho roli. On je ten případ, kdy někoho podceňujete jako stand-up komika, najednou se z něj stane prezident, nemá žádné politické zkušenosti, tak vyroste ve funkci. To je pravda, ale Ukrajina skutečně není žádná ukázková demokracie,“ podotkl.

Petr Holec

Co se týče přijetí do Evropské unie, Holec konstatoval, že Ukrajina nesplňuje základní požadavky. „Já bych prosil západní státníky, unijní prezidenty a premiéry, aby Ukrajině neslibovali, co nemůžeme slíbit, protože ty plané sliby už přispěly k tomu průšvihu, který tam v současnosti je,“ apeloval komentátor.

Dotkl se i ruského požadavku, že by se za ruské suroviny muselo platit v rublech, a hrozby, že by z Ruska přestaly proudit ropa i plyn. „Pokud by došlo na konfrontaci, tak dopad na nás by byl samozřejmě výrazný. Protože Německo už se začalo připravovat na přídělové dávky plynu, pokud by se ta situace vyhrotila a Západ odmítl platit v rublech a Rusko vypnulo plynovod a ropovod, tak prostě jsme tady bez plynu a ropy po nějakém čase,“ řekl a doplnil, že se Německo připravuje také na možnost, že by nafta byla na příděl. „Když se Němci začnou připravovat na přídělový systém ohledně energií, tak víte, že začíná být zle,“ varoval.

Zmínil senátorku Němcovou a její slova, že by Česko mělo z Visegrádské čtyřky kvůli přístupu Maďarska vystoupit. Což popřel europoslanec ODS Alexandr Vondra, který prohlásil, že už V4 několikrát ukázala, že se jedná o užitečnou platformu, a Miroslava Němcová prý „myslela srdcem, ne hlavou“. Holec mu poděkoval, že mu vzal slova z úst. „Ano, Miroslava Němcová zásadně myslí srdíčkem, buďme k ní shovívaví,“ vyzval a dodal: „Je to žena, která není úplně obdařená, řekněme, velkými myšlenkami a moudrostí.“

Němcová nebyla sama, kdo se vůči Maďarsku vymezoval. Ministryně obrany Černochová neodcestovala na setkání ministrů obrany a jako důvod uvedla, že se nechce podílet na předvolební kampani Viktora Orbána. „Vždycky jsem V4 podporovala a velmi mě mrzí, že pro maďarské politiky je teď levná ruská ropa důležitější než ukrajinská krev,“ řekla. Kromě ní se ozvala i již zmíněná Markéta Pekarová Adamová: „Na konferenci předsedů národních parlamentů jsem velmi ocenila přístup Slovenska a Polska, kteří stejně jako my usilovně pomáhají a vyjádřila lítost, že Maďarsko stojí opodál.“ Ani jedna z nich však nenavrhovala výstup z V4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…