Lekl se zemědělců, von der Leyenovou hází přes palubu. Macron překvapil

31.01.2024 10:10

S blížícími se eurovolbami to začíná vřít i mezi unijními lídry. Nejnověji Emmanuel Macron chytl „za koule“ Ursulu von der Leyenovou a domáhá se pozastavení dohody, proti které protestují francouzští zemědělci. Předsedkyně eurokomise, pro kterou je francouzský prezident klíčovým spojencem v jejích ambicích na druhý mandát, je prý pod velkým tlakem.

Lekl se zemědělců, von der Leyenovou hází přes palubu. Macron překvapil
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Byla to jedna esemeska, co Macron Leyenové poslal. Jeho prohlášení při návštěvě Švédska ale potvrdila, že ji myslí zcela vážně. A eurokomisi tím přidělává mnoho vrásek.

Dvacet let se připravuje obchodní dohoda Evropské unie s organizací Mercosur, jihoamerickým sdružením volného obchodu. Rozsáhlá dohoda má v podstatě propojit oba hospodářské prostory a spěje poměrně rychle do finále.

Macron ale nyní začal požadovat, aby byla dána k ledu. Lídr zemědělské Francie dohodu kritizuje dlouhodobě, ale po protestech francouzských zemědělců jeho tlak ještě zesílil. Symbolem je levný dovoz argentinského a brazilského hovězího, který by byl nepříjemnou konkurencí pro francouzské farmáře. Právě proto je zastavení dohody s Mercosurem jedním z jejich hlavních požadavků.

Anketa

Je Petr Pavel dobrým prezidentem?

2%
96%
hlasovalo: 26282 lidí

Bruselský server Politico přibližuje, že Macron měl v tomto smyslu zaslat Ursule von der Leyenové v minulém týdnu velmi kategorickou SMS. Tu Politico nazývá jako „granát“. Macronovi političtí spojenci navíc šíří po evropských médiích, že mu komisařka slíbila, že o věci bude uvažovat.

„Žádáme, aby dohoda nebyla podepsána v současné podobě,“ řekl Macron veřejně při návštěvě Švédska. Na summitu lídrů EU v Bruselu to chce Leyenové vysvětlit osobně.

Ta má z jeho požadavku podle hlasů z Bruselu velmi těžkou hlavu. Dohoda s Jihoameričany se připravovala dvacet let a mnozí by rádi viděli, aby se podepsala ještě před volbami, za současné administrativy. Na druhou stranu Leyenová ví, že bez podpory Macrona může prakticky zapomenout na druhé období v čele eurokomise, o které prý velmi stojí.

Mluvčí eurokomise Olof Gill nechtěl spor komentovat, pouze konstatoval, že jednání s Mercosurem ještě nejsou uzavřena.

Protesty zemědělců se pět měsíců před eurovolbami šíří po celé Evropě. Ačkoliv se konkrétní požadavky liší, spojuje je odpor k zemědělské politice EU, vedle nápadů Green Dealu také ke snaze otevřít evropské trhy levnému dovozu potravin. V tom se francouzské odmítání dohody s Mercosurem podobá polskému odporu proti uvolnění trhu pro obilí a drůbež z Ukrajiny.

Emmanuel Macron se v posledních dnech začal prezentovat jako ochránce evropských zemědělců a požaduje nejen zastavení dohody s Mercosurem a zpřísnění podmínek pro dovoz z Ukrajiny, ale také částečnou revizi Green Dealu. „Žádáme konkrétní řešení pro naše farmáře,“ vyzval v úterý.

Obě země přitom mají významný hlas i v eurokomisi. Polsko má komisaře pro zemědělství Janusze Wojchiechowského, Francie zase komisaře pro vnitřní trh Thierry Bretona. I to přidělává Leyenové vrásky.

Komisař pro obchod Dombrovskis trvá na pokračování jednání, stejně jako Jihoameričané. „Rozhovory nekončí,“ oznámil v reakci na Macrona Brusel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Klidně se mezi sebou všichni pobijte, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 31.01.2024 10:38:55
jako vzteklí psi. Pro lidi v Evropě připravujete akorát samé problémy, samé zákazy a nařízení, dovlekli jste Evropu do války a do područí USA, tak vám to přeju. Hlavně, aby ti zemědělci v Evropě, i ostatní lidé, včetně našich, vydrželi a nenechali se zase nějak uchlácholit... Jste nenažraní pokrytečtí a prolhaní darebáci, kterým na lidech pranic nezáleží.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…