Lepší vládu než Nečasovu si stejně nezvolíte, řekl poslanec. A rozčílil Kellera

30.04.2012 9:53

Vláda dala ústy poslance Otto Chaloupky najevo, že nestojí o důvěru voličů. Je to dokonce právě naopak, voliči si zase budou muset vysloužit důvěru vlády, jinak se k volbám hned tak nedostanou. Podle sociologa Jana Kellera vyplývá toto tvrzení právě z projevu poslance Otto Chaloupky (VV), který dal v pátek kabinetu důvěru s tím, že si občané stejně zatím nejsou schopni zvolit nikoho lepšího.

Lepší vládu než Nečasovu si stejně nezvolíte, řekl poslanec. A rozčílil Kellera
Foto: red
Popisek: Jan Keller, Zdeněk Bakala a Andrej Babiš

V pátek si kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) řekl o důvěru. Poslanec Otto Chaloupka se u řečnického pultu vyjádřil v tom smyslu, že by vládě dal nedůvěru, pokud by věděl, že si lidé umí zvolit nějakou lepší. Lepší variantu však v tuto chvíli nevidí, takže vládu podpoří. A nakonec pro ni skutečně hlasoval. Poslancova zdůvodnění si v dnešním komentáři pro deník Právo všímá sociolog Jan Keller.

Přihlouplá masa

„Konání předčasných voleb prostě nedopustíme. Jsme totiž pevně odhodláni hájit zájmy většiny lidí třeba i proti jejich vůli. Obyčejní občané totiž nejsou soudní natolik, aby věděli, co vlastně potřebují. Pokud by tato přihlouplá masa s našimi kroky souhlasila, museli bychom se domnívat, že snad děláme něco špatně. My však tu lůzu, co na nás poštěkává na náměstích, zachráníme, i když si to vlastně ani nezaslouží,“ glosuje Chloupkův výrok Keller.

Sociolog k tomu dodává, že si totéž zřejmě myslí i sám premiér a další poslanci podporující vládu, ale nikdo to neříká tak otevřeně jako Chaloupka. Pravicová vláda dává najevo, že sama sebe považuje za tu nejlepší variantu pro voliče a protože si ji znovu hned tak nezvolí, chtějí ministři zůstat u moci co nejdéle. Voliči zřejmě nemají důvěru kabinetu a budou si ji muset zase teprve vysloužit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…