Lessy kritizuje Kubiceho. Zmínil se i o ministrových blízkých

01.09.2012 15:15

Mé odvolání bylo účelové, tvrdí o svém profesním konci Petr Lessy, odvolaný prezident české policie. „Pan ministr střílel ze všech pozic tak, aby nějaká střela zasáhla cíl,“ prohlásil v rozhovoru pro Lidové noviny.

Lessy kritizuje Kubiceho. Zmínil se i o ministrových blízkých
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Vzájemné antipatie mezi bývalým policejním prezidentem a ministrem vnitra se táhnou již delší dobu. Lessy podotkl, že už v listopadu loňského roku mu Jan Kubice mezi čtyřma očima sdělil, ať raději z čela policie odstoupí. Tehdy byl hlavním důvodem vzájemný spor o snížení počtu náměstků na Policejním prezidiu, které Kubice prosazoval.

Lessy kritizuje Kubiceho za dvojí metr a odlišný přístup k policii a hasičům. „Nelíbilo se mi jeho vyjádření v pořadu Krásný ztráty, že to je, jako by měl dvě děti, jedno pro radost a druhé pro starost,“ vzpomíná a dodává, že ministr zřejmě žil v mylné představě, že on sám je nejvyšším služebním činitelem a nejvyšším policistou v zemi.

Když nebudou policisté poslušní, dopadnou jako já

Jak sám tvrdí, nedrží sice v rukou žádný přímý důkaz, ale nemůže bohužel vyloučit, že za jeho odvoláním stojí i Kubiceho rodinní příslušníci či známé osoby z pražského prostředí. Jmenovitě uvedl Petera Kuchára, bývalého ředitele firmy Navatyp, svázané s bývalou pražskou garniturou kolem Pavla Béma, jehož dcera si vzala Kubiceho syna, a Dana Kučeru, ministrova zetě, který pracuje jako právník pro Romana Janouška.

Lessy se obává, že jeho odvolání představuje výstrahu pro ostatní policisty, zvláště ty, kteří se zabývají vyšetřováním důležitých kauz. Když nebudou poslušní, může se jim stát něco podobného, míní. „Jsem vyšetřovaný v kauze, o níž v přístí dnech vyjde najevo, že je celá vykonstruovaná,“ je přesvědčený Lessy.

Kubice je jedno velké zklamání

Důrazně odmítá zvěsti o tom, že by Jaroslavu Vaňkovi nabízel peníze za to, že stáhne trestní oznámení pro pomluvu, či že by pověřil svou mluvčí, aby předala novinářům anonymní podání na Vaňka s tím, že on se k tomu později sám vyjádří. „To jsou mi ale pomluvy teda, to jsou holé lži!“ rozhořčuje se Lessy a dodává, že se proti takovým trvzením bude bránit.

Lessy nedávno v rozhovoru nařkl Kubiceho z vydírání a útisku, za což nyní čelí dalšímu řízení. Podle jeho slov vedl ministr celé řízení jen proto, aby jej zbavil funkce. Jak jinak prý brát ministrovo prohlášení, že skončil řízení o odebrání příplatku, protože mu Lessy slíbil, že v září sám skončí?, ptá se odvolaný šéf policie. „Ministr mě lidsky hrozně zklamal,“ přiznává Lessy. „On je lidsky glorifikován, alo moje zkušenosti s ním, to bylo jedno velké zklamání.“

Bez boje se nevzdám

Za svůj největší úspěch považuje fakt, že se policii podařilo udržet úroveň bezpečnosti na příčce, na jakou byla česká veřejnost zvyklá, a to i přes výrazné finanční i personální škrty. „Stálo to hodně úsilí, hodně přesčasů, což do budoucna není udržitelné, ale podařilo se,“ konstatuje Lessy. Za svůj významný počin považuje zrušení povinnosti detektivů hlásit detaily z významných kauz svým nadřízeným.

Za svým bojem proti odvolání z funkce si Lessy pevně stojí. „Když vás stát po 22 letech služby bez jakéhokoliv škraloupu vyhodí bez koruny na chodník a octnete se v podstatě na úřadu práce, tak nevím, proč bych měl sklapnout podpatky a poděkovat jim, že mě kopli do zadku.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…