Letecké kanóny se budou testovat přímo ve Vodochodech

21.03.2023 15:44 | Tisková zpráva

Společnost Aero získala povolení k provozování vlastní tunelové střelnice ke zkouškám leteckých zbraní a munice. Střelnice, která je umístěna v areálu společnosti ve Vodochodech, bude sloužit zejména k zastřelování leteckých kanónů ráží větších než 20 mm. Používat se smí také ke střelbě z různých druhů palných zbraní vystřelujících náboje s charakterem munice.

Letecké kanóny se budou testovat přímo ve Vodochodech
Foto: Aero Vodochody Aerospace
Popisek: Aero Vodochody začalo využívat vlastní střelnici pro letecké kanóny

„Střelnici budeme využívat zejména ke zkušební střelbě z lafetovaných leteckých kanónů. Konkrétně jde například o zastřelování 23mm kanónů z bulharských L-39 ZA, které u nás procházejí generální opravou, nebo testů potenciální výzbroje nového cvičného letounu L-39NG,“ upřesňuje Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero s tím, že nová střelnice může být využívána ke střelbě, která souvisí s plněním výrobních, vývojových, zkušebních a obchodních aktivit společnosti Aero.
 
Tunelová střelnice je situována v oploceném areálu společnosti Aero, severně od letiště Vodochody. Jedná se o jedinou střelnici v Česku, která je určena pro střelbu z lafetovaných kanónů letadel. Střelnice má betonové stěny o síle jeden metr a strop v nejsilnějším místě na konci tunelu dosahuje tloušťky jednoho a půl metru. Na konci tunelu se nachází patnáctimetrový pískový val. „Vše slouží k bezpečnému záchytu i velkorážních projektilů. Tato střelnice je stálá, krytá, tunelová, zkušební střelnice, která není přístupná veřejnosti a není používána k podnikatelským účelům. Na střelnici je dovolena střelba z povolených zbraní a munice, dovolenými způsoby střelby tak, jak je uvedeno v platném provozním řádu. V sousedství tunelové střelnice pro munici se nachází také 50metrová sportovní střelnice,“ dodala další podrobnosti tisková mluvčí společnosti Aero Radka Černá. 
 
Celý proces získání povolení k provozování vlastní tunelové střelnice pro munici trval více než rok a zahrnoval mimo jiné souhlasná stanoviska všech dotčených orgánů, vypracování znaleckého posudku z oboru balistiky a několik kontrol na místě střelnice. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…