Letiště Praha dnes změní název. Na letiště Václava Havla

05.10.2012 6:13

Pražské ruzyňské letiště se od dnešního dne bude oficiálně nazývat Letiště Václava Havla Praha. Završí se tak snaha pojmenovat největší české letiště po bývalém prezidentovi. Krátce po Havlově úmrtí loni v prosinci ji inicioval režisér a producent Fero Fenič. Datum změny názvu pražského letiště nebylo vybráno náhodně, slavnostní akt se uskuteční v den Havlových nedožitých 76. narozenin.

Letiště Praha dnes změní název. Na letiště Václava Havla
Foto: rep
Popisek: Letiště Václava Havla

Ceremoniálu se podle zástupců letiště zúčastní na 500 představitelů české politické, společenské a kulturní scény. Prezident Václav Klaus ani premiér Petr Nečas přítomni nebudou.

Jméno bývalého prezidenta by se kromě nápisů nad letištními terminály mělo objevit na oficiálních tiskopisech a propagačních materiálech letiště, slyšet by jej měli všichni cestující přilétající na Ruzyň a změní se i hlášení v autobusech pražské hromadné dopravy.

Přejmenování letiště má od začátku iniciativy své příznivce i odpůrce. Necelý měsíc po exprezidentově úmrtí iniciativu na internetu podpořilo na 80 tisíc lidí. Podle nedávného průzkumu CVVM už ale mezi lidmi spíše převažovali kritici pojmenování. To by podle odhadů letiště mělo vyjít na tři miliony korun.

Chystají se i doprovodné akce

Kromě slavnostního ceremoniálu, který bude moderovat Marek Eben a na kterém hudební složku programu zajistí Hudba Hradní stráže a Policie České republiky, bude událost provázet otevření výstavy Havlových fotografií z produkce ČTK. Rovněž bude slavnostně odhalena instalace s Havlovými citáty, kterou pro tuto příležitost vytvořil výtvarník a architekt Bořek Šípek, s nímž Havel spolupracoval během svého působení na Hradě.

Nejdůležitější české civilní letiště odbaví ročně 11 až 12 milionů cestujících. Letiště Praha je součástí skupiny Český Aeroholding. Společnost zastřešuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…