Letouny CASA znovu neprošly vojenskými testy

30.11.2012 6:30

Systém protiraketové obrany strojů CASA opět nesplnil vojskové zkoušky. Třetí kolo testů, které provádějí přímo vojáci, bylo zahájeno na začátku října a mělo skončit v pátek. Dodavateli španělských dopravních strojů Omnipolu se však ani tentokrát nepodařilo odstranit všechny nedostatky a zkoušky byly přerušeny. Informuje o tom páteční E15. Armáda tak stále nemůže poslat stroje do Afghánistánu.

Letouny CASA znovu neprošly vojenskými testy
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

"Opakované zkoušky zatím neskončily, na žádost dodavatele byly přerušeny," sdělil deníku mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Vedení rezortu nyní údajně zvažuje prodloužení lhůty pro odstranění závad o plný jeden rok. Podobné ústupky by však podle listu byly v rozporu s nedávným tvrzením některých úředníků, že ministerstvo při nesplnění byť i dílčích podmínek jednostranně odstoupí od smlouvy s Omnipolem. Ten měl původně všechny problémy odstranit do konce května. Firmě stále běží sankce v řádu desítek tisíc korun denně.

Ministerstvo obrany nakoupilo letadla CASA od společnosti Omnipol, aniž vědělo, kolik za ně Omnipol zaplatil španělskému výrobci a kolik tedy činí zisk překupníka. Dostalo sice smlouvu, ale tam byla cena začerněna. Navíc se ministryně Vlasta Parkanová o cenu vůbec nezajímala a vládní kolega, ministr financí Miroslav Kalousek, se prý zajímal jen o to, co příslušelo jeho resortu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…