Levice by ve volbách v Libereckém kraji slavila vítězství

24.09.2012 22:30

Volby v Libereckém kraji by vyhrála levice. Podle průzkumu, který exkluzivně pro Český rozhlas zpracovala agentura ppm factum by vyhráli komunisté s 19,2 procenta hlasů těsně před ČSSD, kterou by podpořilo 19,1 procenta voličů. Až třetí by skončili občanští demokraté s 14,9 procenta hlasů. K volbám je podle průzkumu rozhodnuto jít 43 procent dotázaných.

Levice by ve volbách v Libereckém kraji slavila vítězství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z volební kampaně KSČM

Pokud by se volby do krajského zastupitelstva konaly v první polovině září, dostali by se do něj už jen Starostové pro Liberecký kraj, které by volilo 8,5 procenta voličů, a TOP 09 a Starostové s 8,4 procenta hlasů. Okolo pětiprocentní hranice se podle průzkumu pohybuje i Změna pro Liberecký kraj (4,3 pct.) a Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ), jež by podle průzkumu dostala 4,1 procenta hlasů. Mizivou podporu má Strana pro otevřenou společnost (SOS), která dnes s ČSSD v Libereckém kraji vládne.

Průzkum se uskutečnil od 8. do 17. září a zúčastnilo se ho 1049 obyvatel Libereckého kraje starších 18 let. Možnosti preferenčních hlasů by podle průzkumu využilo 44 procent dotázaných, žádný z kandidátů na hejtmana však nemá příliš silnou pozici. Preference všech sledovaných kandidátů se pohybuje v rozmezí od pěti do osmi procent. Z pěti sledovaných kandidátů je nejvíce preferována kandidátka ČSSD Lenka Kadlecová.

Podpora levice stále narůstá

Ve srovnání s průzkumem, který v srpnu provedly v Libereckém kraji agentury SC&C a STEM/MARK pro Českou televizi, podpora levicových stran před volbami výrazně stoupla. Ještě v srpnu vedla ČSSD se 17,5 procenta hlasů následována komunisty s podporou 15,5 procenta voličů. Podpora ODS se výrazně nezměnila - v srpnu by ji podle průzkumů volilo 15 procent voličů. Starostové a také TOP 09 ztrácejí. Starosty pro Liberecký kraj volilo ještě v srpnu 11 procent voličů a TOP 09 a Starosty dokonce 12 procent. Deset procent měla Změna pro Liberecký kraj.

V Libereckém kraji se utká v podzimních krajských volbách o přízeň voličů 761 kandidátů z 20 politických stran a hnutí. Do voleb jde všech pět stran, které se v roce 2008 dostaly do krajského zastupitelstva. Před čtyřmi lety zvítězila ČSSD s 26,79 procenta hlasů a získala 15 mandátů v 45členném zastupitelstvu. Až druhá skončila ODS s 22,5 procenta hlasů. Třetí byli Starostové pro Liberecký kraj s 15,78 procenta hlasů, za nimi s 13,89 procenta komunisté. Do zastupitelstva se dostala ještě SOS, kterou volilo 6,12 procenta voličů. V kraji poslední čtyři roky vládne koalice ČSSD a SOS s tichou podporou komunistů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…