Lhali, kašpaři. Rajchl vytáhl svá čísla. A zesměšnil Pekarovou

20.09.2023 22:22 | Monitoring

Odhad deseti tisíců zúčastněných na sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí byl podle jejího pořadatele a předsedy strany PRO Jindřicha Rajchla ze strany médií „lež“. „Publikovali číslo, které bylo absolutně mimo… Ústy policie jsme se dozvěděli, že nám média lhala… Vy všichni z Reflexu a Fora24 jste kašpaři a lháři. Nic jiného,“ vzkázal šéf PRO části médií. Nevynechal ani šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou, která demonstraci označila za „dny Varšavské smlouvy“ a srovnávala účast na ní s tou na Dnech NATO. „Nikdo tak hloupý“ se podle něj „nemohl narodit na téhle planetě“.

Lhali, kašpaři. Rajchl vytáhl svá čísla. A zesměšnil Pekarovou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Jindřich Rajchl na protivládní demonstraci 16.9.

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34152 lidí
Šéf strany PRO se ve svém videu na Facebooku vyjádřil, že by rád viděl větší spolupráci na středoevropském půdorysu, v rámci níž bychom více spolupracovali se Slovenskem, Maďarskem, Rakouskem, ale také zeměmi bývalé Jugoslávie, jako je Srbsko. „Začít si budovat vlastní středoevropskou identitu, tak aby nás nerozebíral pořád Východ nebo Západ, ale abychom vytvořili střed, který půjde svým vlastním směrem,“ řekl Rajchl. „Střední Evropa může být protiváhou Německa, které nás jinak bude rozebírat jako kostičky stavebnice,“ podotkl.

Vyjádřil se také k zadržení muže na sobotní protivládní demonstraci, který měl na svém triku logo ruské Wagnerovy skupiny, a uvedl, že policie konala, jelikož si tohoto „extremistického symbolu“ všimla. „Až vám bude zase někdo lhát, že jsme nějací udavači, tak si jenom vzpomeňte na to, že policie tam samozřejmě a v momentě, kdy vidí takovéto extremistické symboly, tak ty lidi zadrží okamžitě. Žádné udávání… Policie samozřejmě koná z úřední povinnosti, a jakmile takového člověka vidí, tak jej zadrží okamžitě,“ popsal Rajchl. 

A pak již komentoval počty účastníků demonstrace. Premiér Petr Fiala nebo europoslanec Alexandr Vondra (ODS) mluvili o pár tisících lidí a většina médií psala o účasti deseti tisíců lidí, policie však posléze upozornila, že šlo o odhad těsně po začátku akce, kdy na místo teprve mířili další demonstranti.

Zatímco v průběhu protestu byla účast demonstrantů na Václavském náměstí odhadována na vyšší jednotky tisíců lidí, Česká tisková kancelář odhadovala deset tisíc účastníků a podobné počty sdílela i další média, avšak mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík následně vysvětlil, že odhad deseti tisíců sobotních demonstrujících platil jen pro daný okamžik sčítání, ale při informování o počtu účastníků už údaje nikdo dál neaktualizoval. I když se počet účastníků pak mohl podstatně zvýšit.

„Informace o počtu účastníků shromáždění je čistě interního charakteru a slouží pro potřeby řízení a nasazování sil a prostředků. Výsledné číslo vychází z mapových podkladů, zkušeností policistů, jejich místní znalosti a ve vybraných případech i z analytické činnosti pracovníků operačních středisek,“ popsal Moravčík pro server Lidovky.cz, že přesnější čísla si policie nechává pro sebe.

„Na dnech Varšavské smlouvy na Václavském náměstí bylo o cca 90 tisíc lidí méně než na Dnech NATO. Myslím, že to vypovídá o tom, na jaké straně česká společnost stojí. Ráda bych občanům poděkovala, protože drtivá většina ukazuje, že ví, kdo je agresor a čemu se musíme bránit,“ napsala přitom v den konání demonstrace na sociální síť X také předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

V reakci na slova policejního mluvčího Rajchl podotkl, že se po začátku akce počet demonstrantů měl „mnohonásobně zvýšit“. „Oni těch ‚deset tisíc‘ vzali, přetiskli a publikovali lež. Publikovali číslo, které bylo absolutně mimo… Ústy policie jsme se dozvěděli, že nám média lhala,“ řekl. „Každý, kdo má dvě oči“, podle Rajchla viděl, že informace o deseti tisících zúčastněných byla „lež“.

 „Lhali“ podle něj prý i novináři ze Seznamu a České televize. „Lhali celou dobu a tu informaci neuvedli na pravou míru,“ řekl šéf strany PRO. „Vy všichni z Reflexu a Fora24 jste kašpaři a lháři. Nic jiného,“ doplnil.

Srovnávání účasti se Dny NATO, k němuž se uchýlila předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová, Rajchl nechápe. „To je úplně jiná akce. To nemá s politikou co dělat, tam se jezdí rodiny s dětmi dívat na letadla. A ještě ke všemu tam půlka lidí byli Poláci,“ zaznělo. Nejvíce k danému srovnání podle Rajchla sedělo ohodnocení slov Pekarové Adamové komentátorem MF Dnes Petrem Kolářem, který srovnání Dnů NATO a protivládní demonstrace označil za „ufounské“.

„Největší důkaz toho, že existuje mimozemská civilizace, je Markéta Pekarová Adamová. Ona nemůže být z téhle země. To nejde… Nikdo tak hloupý se prostě na téhle planetě nemohl narodit,“ přisadil si ještě Rajchl k šéfce TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

v článku je dobře popsaná práce , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemladý Ital , 21.09.2023 7:27:07
České tiskové kanceláře, vymyšlený číslo dále neaktualizovali, a hotovo :-))). A srovnávat Dny paktu NATO s demonstrací proti vládě může jen .......

|  17 |  1

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…