Liberálové se bojí lidí jako ohně. Už jsou tak zoufalí, že vytáhli soudy, poznamenal maďarský ministr

15.08.2023 16:48

Maďarský ministr zahraničních věcí a obchodu Péter Szijjártó tvrdí, že všichni politici, kteří otevřeně vystupují proti mezinárodnímu liberálnímu proudu a hájí své národní zájmy, se stali terčem celosvětového honu na čarodějnice. Szijjártó upozorňuje na stíhání bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, srbského nacionalisty Milorada Dodika v Bosně a Hercegovině i jednoho z lídrů Směru-SD Tibora Gašpara na Slovensku. To vše se tak podle něj děje na objednávku mezinárodního liberálního mainstreamu.

Liberálové se bojí lidí jako ohně. Už jsou tak zoufalí, že vytáhli soudy, poznamenal maďarský ministr
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Szijjártó na facebooku uvedl, že v poslední době je zřejmé, že se po celém světě stávají terči politici, kteří vystupují proti mezinárodnímu liberálnímu proudu a hájí národní zájmy své země. Ministr Szijjártó to zmínil na příkladu stíhání exprezidenta Donalda Trumpa, kterého popisuje jako „nejslibnějšího kandidáta v příštích prezidentských volbách“. Jeho pokračující stíhání v Georgii je podle Szijjártóa snahou oslabit jeho očekávaný úspěch.

Trump byl podle informací serveru Independent.co.uk. obviněn velkou porotou, že se ve státě Georgia snažil zvrátit svou těsnou volební porážku s Joem Bidenem v roce 2020. „Trump a další obvinění odmítli přijmout, že Trump prohrál, a vědomě a úmyslně se připojili ke spiknutí s cílem nezákonně změnit výsledek voleb v Trumpův prospěch,“ uvedla obžaloba.

Szijjártó upozorňuje také na zatčení slovenského bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara, který je jedním z lídrů strany Směr-SD Roberta Fica. I v tomto případě je to prý jasná snaha ovlivnit blížící se předčasné volby na Slovensku, ve kterých má podle průzkumů Směr-SD navrch.

Gašpara podle informací serveru iRozhlas.cz zadržela elitní jednotka slovenských kriminalistů NAKA pro podezření z korupce. Předseda Směru-SD Fico postup NAKA kritizuje a zadržení Gašpara označil za projev drzosti a zoufalství. Podle Fica jde o zřejmý útok na nejsilnější opoziční stranu s cílem poškodit ji v předčasných volbách, které nastanou za šest týdnů.

Dalším podobným případem má být obvinění srbského nacionalistického vůdce Milorada Dodika, který se podle státního zastupitelství Bosny a Hercegoviny vzpírá rozhodnutí mezinárodního úředníka dohlížejícího na mír v zemi.

Dodik podle informací agentury Reuters v posledních dvou letech usiluje o oddělení Srbskem ovládaného regionu od Bosny. Srbský vůdce, který má úzké vazby na Rusko, minulý měsíc podepsal dva zákony, které mírový vyslanec, bývalý ministr německé vlády Christian Schmidt, odvolal s tím, že odporují bosenské ústavě a podmínkám mírové dohody.

„Mezinárodní liberální mainstream se nevyhýbá žádným tvrdým zásahům, dokonce používá nástroje soudů a orgánů činných v trestním řízení, pokud má pocit, že je jeho moc ohrožena. Bojí se vůle lidu jako ohně,“ sdělil maďarský ministr zahraničí, jak informuje server abouthungary.hu.

„Proč se v takových chvílích neozve Transparency International, Amnesty nebo Helsinský výbor? Zřejmě proto, že jsou na výplatní listině mezinárodního liberálního mainstreamu,“ dodal Szijjártó.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…