Lidé degradují a zesměšňují práci politiků. Jinde dětem od školy vštěpují úctu k institucím, stěžuje si někdejší lídr ČSSD. A pak se divíme, že Babišovi projde všechno...

21.10.2016 12:19

ROZHOVOR „Domnívám se, že kampaň ČSSD, co se týče i billboardů, nebyla moc zdařilá, ale nemyslím si, že by zrovna tato záležitost byla tím rozhodujícím faktorem při samotných volbách. Lidé chtějí změnu po osmiletém vládnutí sociální demokracie ve většině krajů,“ vysvětluje bývalý hejtman a poslanec Parlamentu ČR Josef Novotný. Podle něj propadli ve volbách i komunisté, jelikož jejich voliči si našli nového nekompromisního vůdce v podobě Andreje Babiše, o kterém si myslí, že všechno zařídí. „A protože doposud komunisté, až na malé výjimky, byli většinou v opozici a nemohli nic prosadit, přiklonili se raději jejich příznivci k hnutí ANO,“ ještě doplňuje někdejší lídr ČSSD za Karlovarský kraj.

Lidé degradují a zesměšňují práci politiků. Jinde dětem od školy vštěpují úctu k institucím, stěžuje si někdejší lídr ČSSD. A pak se divíme, že Babišovi projde všechno...
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Jak byste stručně zhodnotil výsledek senátních a krajských voleb i s jejich dohrou při vytváření koalic v jednotlivých regionech? Proč většina tradičních stran, snad kromě KDU-ČSL (možná i ODS), tak fatálně propadla?

Máte pravdu, je to velký propadák zejména politických stran ČSSD a KSČM. Výsledek voleb ovlivnila i brutální kampaň hnutí ANO, která k tomu disponuje i veřejnými mediálními prostředky. Nutno poznamenat, že hnutí ANO má i silného představitele, kterému jsou lidé zatím ochotni odpustit cokoliv. Dále v tom hraje roli i malá volební účast, a ta může být i způsobena tím, jak naše společnost k politikům vůbec přistupuje a jak je vnímá. V jiných zemích jsou tyto instituce (Poslanecká sněmovna, krajská zastupitelstva atp.), a tedy i politici, vnímány s vážností a potřebností a už na školách je to žákům od útlého věku vštěpováno. Lidé studují programy, celou volební kampaň stran a hnutí, které kandidují ve volbách. Naše veřejnost pak díky médiím českou politickou scénu i jejich práci degraduje, zesměšňuje a s tím pak následně i lidé k volbám přistupují.

Co se týče vytváření koalic v jednotlivých krajích a jak jsou informace prezentovány směrem k voličům, tak dochází k naprostému stírání rozdílu mezi pravicí a levicí, neboť vznikají koalice odleva doprava. Myslím si, že se to odrazí ve volbách do Poslanecké sněmovny, neboť jak pravicový, tak levicový volič musí být zmaten.

Vítězem krajských i senátních voleb je hnutí ANO, což řada lidí předpokládala. Podobně vypovídaly i průzkumy různých agentur. Co ale překvapilo většinu veřejnosti, byl velký rozdíl mezi v pořadí prvním hnutím ANO a druhou ČSSD. Čím Andrej Babiš vlastně nejvíce oslovuje veřejnost, že je mu ochotná odpustit Čapí hnízdo, prohlášení o koncentračním táboru v Letech či zavedení registračních pokladen?   

Ano, souhlasím s vámi, vítězem voleb se stalo v krajských volbách hnutí ANO, v senátních volbách to tak jednoznačné už nebylo. Velký rozdíl si vysvětluji tím, že lidé doufají ve změnu, chtějí něco nového; a jak jsem již uvedl, mít na své straně média je obrovská přidaná hodnota v oslovování voličů.

Velkým překvapením voleb je nejen ústup ČSSD z pozice lídra oproti předchozímu období, ale také zcela zásadní propad komunistů. Čím si tuto skutečnost vysvětlujete? Sociální demokracie je celkem k veřejnosti vstřícná, postavila tedy do voleb slabé kandidáty? Nebo třeba podcenila podporu slabších regionů, když starostové z ekonomicky zaostalejších oblastí tvrdí, že mezi současnou levicovou vládou a tou předchozí Nečasovou nevidí žádný větší rozdíl? Nesplnili sociální demokraté lidem své sliby? Nedocenili marketing, což nyní tvrdí i někteří jejich poslanci?

Domnívám se, že kampaň ČSSD, co se týče i billboardů, nebyla moc zdařilá, ale nemyslím, že by zrovna tato záležitost byla tím hlavním rozhodujícím faktorem při samotných volbách.

Po osmiletém vládnutí ČSSD ve většině krajů chtějí lidé změnu. U komunistů vidím příčinu zejména v tom, že část jejich voličů vidí v Andreji Babišovi silného a nekompromisního vůdce, který to zkrátka zařídí.

Ministr Chovanec vyzval k užší spolupráci s prezidentem Zemanem, který je u veřejnosti dost populární, a kritizoval právě zmíněný špatný volební marketing, kdy ČSSD neumí prodat své úspěchy, které si prý místo ní připisuje Andrej Babiš. To také říká bývalý senátor Zdeněk Škromach. Lze s tím souhlasit? 

Myslím si, že ano. Spolupráce s prezidentem je vždy přínosem pro stranu či hnutí a myslím si, že případné rozpory vždy daleko více sociální demokracii poškozují. Určitě bych s prezidentem spolupracoval a naslouchal jeho názorům.

A co konkrétně komunisté? Ti dopadli snad nejhůře ze všech tradičních stran. Doplatili na zvyšující se životní úroveň, když česká ekonomika nyní celkem dobře šlape? Nebo jim postupně vymírá členská základna?

Je možné, že v tom hrají roli oba dva důvody, které uvádíte. Já osobně si myslím, že dalším důvodem je to, že na politické scéně se objevilo hnutí, které v podobě svého předsedy dává některým voličům KSČM naději tvrdých, jasných pravidel, která se musí dodržovat.

A protože doposud komunisté, až na malé výjimky, byli vždy v opozici – ať už v Parlamentu, či v krajských zastupitelstvech – a nemohli nic prosadit ani změnit, přiklonili se voliči raději k hnutí ANO.

Přestože bylo ANO úspěšné ve většině krajů, nezískalo v nich rozhodující posty. V několika regionech byla snaha vyautovat Babišovo hnutí a utvořit koalice s tradičními stranami. Jak tento postup hodnotíte? Je to regulérní snaha při poměrném volebním systému, nebo se to dá charakterizovat jako podvod na voliče?

Nemyslím, že je šťastné při sestavování nové koalice vyautovat vítěze voleb. Měl by mít vždy jako první šanci sestavit koalici, pokud se mu to nepodaří, měl by přijít na řadu další.
Na druhou stranu je potřeba uvést, že hnutí ANO při sestavování koalic ve městech a obcích se mnohdy chovalo stejně. Jak již jsem uvedl, z toho, jak se v dnešní době sestavují koalice v různých krajích, musí být volič dost zmatený. 

Ve volbách kromě hnutí ANO zabodoval i Tomio Okamura se svou SPD, a to i přes fakt, že nejen ČT, ale i další mainstreamová média ho většinou ignorují. Je to „kouzlem jeho osobnosti“ anebo také tím, že lidé už dávají v mnoha případech přednost internetovým médiím a sociálním sítím? Jaký na to zastáváte názor?

Projekt Tomia Okamury (SPD) se spojením s SPO byl z jejich strany výborně vymyšlený. Je založený na odporu k migrační vlně, což stačilo k tomu, aby ve většině krajů získali více než 5 procent hlasů, což je posunulo do krajského zastupitelstva. 

I tyto volby prokázaly současný trend v ČR, který je ale stejný jako v ostatní  Evropě, tedy  odklon od tradičních stran. Čím si to vysvětlujete třeba u nás, když například Věci veřejné tak fatálně u veřejnosti propadly?    

Věci veřejné významně propadly, jelikož se po roce rozštěpily a měly několik fatálních kauz.
To, že se lidé odvracejí od tradičních stran, si způsobily strany samy. Lidé též poukazují na neřešení problémů jako například zneužívání sociálních dávek a podobně. Proto si myslím, že dali přednost radikálnějším stranám.

Řada politických komentátorů označila právě proběhlé volby za lakmusový papírek pro ty nejdůležitější – parlamentní volby. Dá se tedy i příští rok očekávat drtivé vítězství Babišovy strany?

Uvidíme, co nám následující rok ještě přinese. Vítězství Babišova hnutí se dá předpokládat zejména z toho důvodu, že má pod palcem obrovské množství médií. Na druhou stranu si myslím, že posílí pravice, neboť po očištění se od různých skandálů budou podstatně více volitelní. Výsledky ODS v krajských volbách to už naznačují. ČSSD nedokáže svou práci prodat a některými svými nesmyslnými a nespravedlivými usneseními sebe poškozuje.
Též lze očekávat úspěch strany STAN – Starostové a nezávislí.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…