Lidé jsou rádi, že si vůbec mohou něco dovolit. Ale HDP stagnuje

15.09.2023 17:20

Česko dlouhodobě trápí vysoká inflace a stagnující ekonomika. Unikátní studie Českého statistického úřadu o spotřebním chování Čechů v roce 2022 obojí vysvětluje. Lidé totiž začali šetřit na nezbytných položkách spotřebního koše, jako jsou potraviny a bydlení, což stojí za poklesem HDP. Zároveň ale po covidových uzávěrách z let minulých začali naplno utrácet za konzumní služby, jako je cestování, stravování v restauracích. Právě v této oblasti rostly české ceny v minulém roce nejvíc v celé Evropě, skoro třikrát víc, než byl průměr EU.

Lidé jsou rádi, že si vůbec mohou něco dovolit. Ale HDP stagnuje
Foto: www.pujcka-dnes.cz
Popisek: půjčka, ilustrační foto

„Lidé málo utrácejí. Nízká spotřeba domácností je hlavním tahounem poklesu HDP,“ uvedl analytik společnosti Generali Investments Radomír Jáč, co stojí za stagnací ekonomiky.

Naopak podle ekonomky Jany Matesové lidé utrácejí zbytečně moc, nehledí na dražší ceny a posilují tím inflaci. „Existuje poměrně hodně domácností, které nakupují, ať už jsou ceny jakékoli,“ uvedla Matesová.

Vysvětlení částečně přinesla analýza ČSÚ, jak Češi utráceli v roce 2022. Po covidových letech 2020 a 2021, kdy lidé mnohem častěji pořizovali jen nezbytné zboží, totiž loni začali naplno vyhledávat služby, které podléhaly různým typům uzávěr. Během pandemie poklesly výdaje za cestování, restaurace, hotely nebo sportovní a kulturní akce ze 17 procent na 14 procent celkových výdajů rodin. Naopak za bydlení a potraviny české rodiny daly v době covidu téměř 45 procent výdajů.

To se loni změnilo, lidé totiž i kvůli vysokým cenám omezili nákup potravin i spotřebu energií, což potvrzuje slova ekonoma Jáče, že šetřením a omezením základní spotřeby lidé nedovolí ekonomice se nadechnout a HDP nadále stagnuje.

Naopak lidé zvýšili výdaje v sektoru konzumu a zábavy, hojněji začali navštěvovat pohostinství nebo cestovat. „Pokud se ze spotřebního koše odečtou náklady na energie a domácnost, pak tuzemské ceny rostly v minulém roce nejvíc v celé Evropě, skoro třikrát víc, než byl průměr EU,“ píše v komentáři pro server Seznamzprávy.cz. Petr Holub, že v oblasti zboží a služeb, které jsme si museli dlouho odpírat, na ceny aktuálně tolik nehledíme.

 „Po covidu jsou lidé rádi, že mohou cestovat a vůbec si něco dovolit,“ přitakává Klára Kalíšková z institutu CERGE-EI, že zvýšení konzumního zboží a úspory u energií a potravin jsou skutečností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…