Lidé jsou strašně naštvaní. K násilí je ale nepodněcuji, říká odborář Zavadil

29.09.2012 9:07

Mezi lidmi vládne obrovská nespokojenost, která však na stávku celostátního rozměru ještě nestačí, myslí si Jaroslav Zavadil, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Důvod spatřuje v minulosti, v níž kvůli komunistické nadvládě ani žádný protest vůči politickým představitelům možný nebyl. V lidech tak chybí dostatečný pocit hrdosti, uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Lidé jsou strašně naštvaní. K násilí je ale nepodněcuji, říká odborář Zavadil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Zavadil

Zavadil nedávno vyvolal vlny na politické scéně i ve společnosti, když prohlásil, že vláda Petra Nečase je nejhorší od roku 1950. Hlavním důvodem prý byl fakt, že v našem státě existuje určitá skupina lidí, která bohatne i během ekonomické krize, a velká skupina daňových poplatníků to odnáší. V posledních týdnech spolupracoval na vytvoření tzv. Vize ČMKOS, které hledají cesty, jak z takové situace ven. „Není to věc levicovosti a pravicovosti, tady jde o to, aby se ucpaly díry a hledaly zdroje,“ popírá Zavadil reakce některých politiků, že se jedná o levicový materiál.

Zavadil nešetří kritikou ani na připravované důchodové reformě, protože prý zanese problém do státního rozpočtu. „Pan ministr Kalousek říká, že až 60 procent lidí do toho systému půjde. To by znamenalo, že musí mít v rozpočtu zhruba 24 miliard, ale on tam má šest,“ vyjadřuje svůj skeptický postoj.

Premiér všechny návrhy odborů odmítá

Během stávek a demonstrací Zavadil už několikrát prohlásil k lidu, že „zatím máme holé roce“. Že by tím živil nebezpečné nálady, však popírá: „Nedomnívám se, že by tato slova evokovala v lidech touhu, aby šli a vzali klacky do ruky.“ Připouští však, že se to může někdy změnit.

Špatná je podle předsedy ČMKOS i samotná komunikace s vládou. Během jednání vždy premiér odborům naslouchal, ale pak veškeré návrhy a připomínky odmítla. „Není možné, aby nám neustále bylo říkáno, že je tady programové prohlášení a přes to nejede vlak,“ rozohňuje se.

A jaký následek mají vládní škrty na ekonomickou krizi? Mají pomoci, ale podle Zavadila přinášejí spíše opačný efekt. Ruku v ruce se škrty kráčí i mírný pokles platů, což s sebou přináší menší spotřebu. „A když lidé nekupují a není spotřeba, tak samozřejmě růst HDP také není,“ vysvětluje své stanovisko.

Zvyšování DPH je nehorázné

Nejlepším řešením by podle jeho názoru bylo, aby sazby 14 a 20 procent zůstaly zachovány. Zvyšování DPH v současné situaci označuje jako „nehorázné“. A v kritice vládních postupů jde ještě dál: „Válka podle mě není ani o DPH, ale aby se nesahalo na zvýšení daňové zátěže bohatších skupin.“

Správným řešením v boji o výši sazeb DPH není podle Zavadila ani zavedení jednotné sazby 17,5 procenta. Takový počin by podle něj měl obrovský negativní dopad v rozpočtech v nemocnicích, dopravě i školství.

Sociální demokracie je mu nejbližší

Co se týče osobních politických preferencí, Zavadil přiznává, že nejbližší je mu svým politickým programem sociální demokracie. Všechny nabídky od sociálních demokratů na kandidaturu do parlamentu však odmítl s tím, že svoje zvyky už měnit nebude. Možnost, zda by se chtěl stát prezidentem, však nevyloučil.

„Bohatý levičák je rozmar a chudý pravičák je blbec,“ prohlásil Zavadil. Vadí mu prý, že spousta lidí je sice přesvědčených, že jsou pravicově orientovaní, ale chtěli by zdarma zdravotnictví i školství. „Myslet si, že nebudu platit daně, což si tady mnoho lidí myslí, a že budu mít poměrně štědrý sociální stát, je naprostá kravina.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …