Lidé jsou tu od bolševismu stejní. Nerozdělili jsme se s uprchlíky o koláček a přišel trest, uvažoval herec David Vávra

28.12.2020 21:15

Architekta, moderátora, herce a divadelníka Davida Vávru nedávno zbrzdila vážná borelióza, po které částečně ochrnul, teď zase pandemie koronaviru, kterou vnímá jako trest za ztrátu soucitu s uprchlíky. V pořadu Interview na ČT24 (jednalo se o starší díl, který byl dnes reprízován) prozradil, že o sobě a naší společnosti během této doby nezjistil moc nového. „Lidé jsou od bolševismu relativně stejní,“ uvedl. Důležitý je pro spoluzakladatele Divadla Sklep v takových časech humor, tedy vysmát se i těžce negativním věcem. Jako spolutvůrce populárního pořadu Česká soda říká, že takového pořadu už není v Česku potřeba, politici si vystačí sami, jsou „vtipnější a rychlejší“. O kulturu se neobává, pokud by stát nechal divadla padnout, věří, že potenciál umělců nezapadne a vznikne něco nového.

Lidé jsou tu od bolševismu stejní. Nerozdělili jsme se s uprchlíky o koláček a přišel trest, uvažoval herec David Vávra
Foto: Screen ČT24
Popisek: David Vávra v Interview ČT24

V úvodu se Vávra zamyslel nad současnou situací z hlediska epidemie covidu-19, kterou trochu vnímá jako trest. Ukazuje nám prý, že doba, kterou jsme žili před ní, byla skutečně fantastická, a na to jsme trochu zapomínali. „Slyšeli jsme pláč na různých odlehlých místech celého světa, žili jsme si tu spokojeně, něco támhle v Africe a v Latinské Americe... v tom je možná ten trest, který přišel,“ myslí si.

Málo jsme podle něj dělali pro to, abychom této krizi předešli. Hovoří například o ztrátě solidarity s uprchlíky. „Ta ztráta soucitu, co se týče uprchlíků, je ve společnosti taková ‚my se s nima nebudeme dělit o ten koláček, to nebudeme řešit‘,“ zmínil pandemii i ve smyslu trestu za ignoraci.

Ještě v létě Vávra říkal, že však šlo o jemné varování pro společnost, jak to vidí nyní poté, co udeřila druhá vlna epidemie koronaviru? „Je třeba mít soucit s lidmi, kteří trpí, a neříkat, že je skvělé, že je na tom někdo špatně a umírá. Říkat teď, že je to skvělá doba, je nesprávné. Musíme být ostražití, těmto lidem pomoct a pak až z toho dělat závěry,“ pokračoval architekt.

O svých spoluobčanech během této doby nezjistil prý nic nového: „Od bolševismu jsou lidé relativně stejní, společnost se nemění. Někteří jsou zlí a hodní. Tak je to tisíce let,“ konstatoval.

Dá se žít i s malými radostmi, pokračuje Vávra, který byl blízko smrti, když loni v létě ochrnul po borelióze. „Byl jsem dole, dokážu se vžít do jiných lidí, kteří jsou zrovna teď dole také. A nejen zdravotně, ale i tím, že přišli o práci nebo přišli o radosti života spojené s cestováním,“ doplnil divadelník.

Jak už zmínil, radost existuje v každém stavu, on měl mentální oporu ve své rodině. „Tato doba přinesla krásný čas rodinných setkání. Člověk se těšil na jídlo, že se rodina sešla dohromady. Mé dcery vařily úžasná jídla z různých kontinentů. Nebo jsme se sousedy seděli v koronavirovém čase u plotu a pili kávu, třeba čtyři hodiny, a nikdo neřekl, že nemá čas. Dobrodružství lze zažít kdekoli,“ myslí si Vávra, podle kterého však potenciální obava je o každého a o ty nejbližší především.

Co by vzkázal lidem, kteří dnes na Staroměstském náměstí ve velkém protestovali proti vládním opatřením? „Jim asi není radno něco vzkázat... jestli mají třeba chuť sportovat a nemohou, tak ať se otužují, běhají a potápí se a zocelí si organismus,“ poradil.

Negativním věcem je podle něj třeba se vysmát. „S humorem se dá bojovat s věcmi, které vás přesahují. Věci, které si myslíte, že jsou strašné, jako hrůzy holokaustu, s nimi lze bojovat jenom humorem. Pokud byste si je připouštěli, tak z toho zešílíte. Člověk je ve svém lidském snažení tak malý a malicherný, že je směšný. Výraz člověka je tedy směšnost, a proto je humor v každé situaci zcela namístě,“ myslí si herec Vávra.

Dnes není prý v Česku potřeba satirického pořadu Česká soda, na kterém se podílel, jelikož politici to dnes zvládají dobře sami. „Dřív politici dávali určitou realitu a my jsme k té realitě v Divadle Sklep dávali tu surrealitu. Dnes politici a výzamné osobnosti dávají slovy PR agentur kompletní balíček. Jsou vtipnější a rychlejší. Oni si sami už vystačí,“ všímá si umělec.

Divadlo Vávrovi zavřeli, nemá však tendenci se proti tomu bouřit a hrát i navzdory opatřením. „Takoví revolucionáři nejsme. Zvykl jsem si na to, i díky nemoci jsem byl dlouho doma. Ale divák vám dává energii a my ji vracíme. Natáčeli jsme i domácí videa. Lidé nacházejí nové cesty, tato doba bude mít mnoho inspirativních podnětů,“ věří Vávra.

O budoucnost kultury se neobává. „Mezilidské vztahy jsou pro mě větší kultura, než že jsou zavřená divadla a kina. Stát snad divadla nenechá padnout, a pokud ano, vznikne něco nového. Lidé mají potenciál, který se projeví jinde,“ uzavřel.

 

 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…