Lidé jsou vyjukaní, virus je mírnější než na jaře, říká primář z terénu. Jenže rozhodují teoretici žijící v číslech, málokdo z nich viděl pacienta

01.11.2020 10:29

Primář 1. kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění na Karlově náměstí Jiří Votruba poskytl rozhovor časopisu Reflex. Konstatoval, že koronavirová krize je opravdu vážná, ale jedním dechem dodal, že koronavirus se začal chovat slušně. Kritizuje epidemiology. Vyčítá jim, že se rozhodují jen podle čísel, ale řada z nich, podle jeho názoru, reálného pacienta už dlouho neviděla.

Lidé jsou vyjukaní, virus je mírnější než na jaře, říká primář z terénu. Jenže rozhodují teoretici žijící v číslech, málokdo z nich viděl pacienta
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Anketa

Myslíte či víte, že jste prodělali covid-19?

50%
hlasovalo: 8870 lidí

Primář Votruba potvrdil, že nemoc covid-19 může skončit smrtí, jenže smrtí může skončit mnoho onemocnění. „Naopak bych dokonce řekl, že covid se v poslední době začal chovat slušně. To znamená, že průběhy jsou většinou asymptomatické, tedy bezpříznakové, nebo jen mírně symptomatické. Dost lidí ani neví, že covid má,“ poznamenal Votruba, s tím, že stávající průběhy nemoci jdou mírnější než na jaře.

Zákeřnost koronaviru tkví, podle lékaře, v tom, že napadá cévní výstelku a tak dokáže zadělat na „brutální zánět“. Pan primář použil přesně toto sousloví. Další zákeřnost nemoci covid-19 tkví v tom, že především u středně těžkých a těžkých průběhů může tato nemoc zanechat následky do budoucna. Votruba však v této souvislosti také dodal, že u nich v nemocnici leží pacienti především ve věkové skupině 65 let a starší, anebo i pacienti mladší, ale s dalšími nemocemi.

„Problém vidím v tom, že jsou lidé vyjukaní, tak chodí do nemocnice i s hloupostmi. Třeba včera jsme tu měli 35 covidových pacientů, z nichž si ale jen minimum zasloužilo hospitalizaci,“ upozornil Votruba, s tím, že není třeba chovat se hystericky. Jen, když jdete na návštěvu k rizikovému členu rodiny či ke kamarádovi, měli byste  mít na obličeji po celou dobu respirátor FFP2 nebo lepší a rukavice. Respirátory a rukavice by, podle lékaře, měli nosit i sami rizikoví pacienti. Zdůraznil, že nemá na mysli tolik propagované ústenky, které označil za „kusy hadru k ničemu“. Lidé by podle něj udělali lépe, kdyby pravidelně užívali vitamín C a D.

Značně kriticky se v této krizi staví k epidemiologům. „Je nešťastné, že taktovku léčby virové pneumonie převzali epidemiologové a teoretici. Všude na světě, nejen u nás, A řídí se čísly. Ovšem málokdo z nich viděl, natožpak léčil reálného pacienta. Z toho vyplývá taková maličkost. Třeba, že i u nás jsou pacienti s čím dál lehčími průběhy,“ pravil lékař.   

A proč podle pana primáře pandemie koronaviru vlastně propukla? Votruba nabídl vysvětlení.

„Mé osobní vysvětlení zní, že civilizační spirála dospěla tak daleko, že je společnost čím dál víc k ničemu a nedokáže se téměř s ničím vyrovnat,“ poznamenal.

Primář Jiří Votruba patří k těm, kteří medicínu prezentují i v médiích. Například v Českém rozhlase vloni mluvil o tom, že pokud se pacient s respiračními chorobami nerozhodne přestat kouřit, mohou lékaři dělat jenom málo.

Patří také k těm, kteří otevřeně hovoří o tuberkulóze, kterou nazývá „královnou nemocí“, protože může postihnout jakýkoliv orgán.

V nedávné minulosti hovořil také o tom, že kvůli covidu se báli chodit pacienti s jinými nemocemi a snažili se to raději vydržet doma. „Pacient, který měl těžký zánět pohrudnice, tak si ho ‚hýčkal‘ doma čtyři týdny, než byl prakticky mrtvý, sem přišel v sepsi, skoro zemřel, nakonec jsme ho zachránili, ale bylo to jen tak tak,“ sdělil v září deníku Blesk. Důvodem podle primáře byla nevhodná vládní komunikace.

Podle primáře se péče měla více zaměřit na ohrožené skupiny, a méně na plošné strašení. „Nejhorší je totiž smrt vystrašením,“ dodal v září.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…