Lidé mají o senátní volby v Praze 10 menší zájem než před týdnem

26.09.2014 23:01

Lidé mají o senátní volby v Praze 10 ještě menší zájem než před týdnem. Ve druhém kole podle odhadů volebních komisí v prvních třech hodinách hlasování volilo mezi třemi a sedmi procenty voličů. Lidé až do sobotních 14 hodin vybírají mezi místostarostkou Prahy 10 Ivanou Cabrnochovou (SZ s podporou ČSSD) a lékařkou Janou Duškovou (ANO). Současně volí v referendu o stavbě nové radnice a opravách fotbalového stadionu Ďolíček.

Lidé mají o senátní volby v Praze 10 menší zájem než před týdnem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Voliči v Praze 10 už mají jedno referendum za sebou z minulého týdne, čeká je ještě jedno až dvě. Přípravný výbor, který původně referednum požadoval, chce totiž prosadit další hlasování s původními otázkami, než je zastupitelstvo změnilo.

Místostarostka Cabrnochová v prvním kole voleb dostala 15,83 procenta hlasů

Minulý týden v prvním kole doplňovacích senátních voleb hlasovalo 15,8 procenta voličů. V referendu hlasovalo 11 procent voličů, kvůli nízkému počtu voličů jsou proto výsledky referenda neplatné. O něco nižší bude účast v referendu než v senátních volbách nejspíš i tentokrát. Například v ZŠ Eden odvolilo kolem 17:30 hodin v jednom z okrsků 36 lidí, do druhého patra k referendu jich vystoupalo o dva méně.

Místostarostka Cabrnochová v prvním kole voleb dostala 15,83 procenta hlasů, Dušková 15,59 procenta. Třetí skončila kandidátka TOP 09 Renata Sabongui, čtvrtý bývalý fotbalista Antonín Panenka (za hnutí Nezávislí pro Prahu 10 - Hnutí pro lepší Desítku).

Lidé v Praze 10 vybírají nástupce za Jaromíra Štětinu (za TOP 09), který se stal europoslancem. Štětina byl zvolen v říjnu 2010, jeho nástupkyně tedy bude v horní komoře Parlamentu působit dva roky.

Referendum

Současně se senátními volbami mohou lidé hlasovat v referendu. Původně jeho vyhlášení požadovala opozice a místní sdružení, mělo se týkat chystané stavby nové radnice za 775 milionů korun. Petici za jeho vyhlášení podepsalo 9600 lidí, podle radnice bylo ale téměř 2000 hlasů neplatných, a archy tak nesplnily zákonné povinnosti. Za pravdu v tom dal úřadu soud. Nyní už je ale návrh bez chyb.

Zastupitelstvo poté vyhlásilo referendum ve třech termínech. Dnešní je druhým z nich, třetí bude v době komunálních voleb, jak přípravný výbor referenda požadoval. Otázky ohledně radnice jsou ale součástí už dnes začínajícího hlasování. Celkem voliči odpovídají na sedm otázek. Stavby radnice se týká šest z nich.

Referendum má zjistit, jestli občané souhlasí s maximální výší nákladů na stavbu radnice 500 milionů korun a s náklady na koupi pozemku za dalších 500 milionů korun. Dále mají odpovědět na otázku, zda má být základním hodnoticím kritériem veřejné zakázky ekonomická výhodnost a dílčím nabídková cena a zda má být součástí hodnocení dopravní dostupnost pro občany. Dále budou voliči odpovídat, jestli má být celá již vypsaná zakázka zrušená. Poslední z otázek se věnuje opravě stadionu Bohemians 1905 Ďolíček. Kritici však namítají, že příliš velké množství otázek je pro voliče matoucí.

Hlasovat může přes 80 tisíc lidí

Celkový počet oprávněných voličů v Praze 10 je 80 419, do volebních místností ale minulý týden dorazilo jen 8 884 lidí, tedy zhruba 11 procent. Pro závaznost hlasování je ale třeba nejméně 35 procentní účast. Ve třetím plebiscitu v termínu komunálních voleb bude pět otázek týkajících se privatizace bytů, kamerového systému, oprav komunikací a parkovacích domů.

V Praze 10 by se ale mohlo pořádat ještě další referendum s původními otázkami. "Náš návrh byl shledán bezvadným, takže by měl být zařazen na nejbližší jednání zastupitelstva," řekl ČTK zastupitel Radek Lojda (TOP 09) z přípravného výboru referenda. Mimořádně se zastupitelé sejdou 2. října, bod ale zatím na zveřejněném programu není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…