Lidé mají šanci na odškodnění za veřejnou službu, tvrdí právníci

01.12.2012 13:47

Server iDNES.cz informuje o tom, že lidé, kteří museli na povinnou veřejnou službu, mají šanci na finanční náhradu. Odborníci na ústavní právo vycházejí z nálezu Ústavního soudu, který zrušil zákon, jenž úřadům práce umožňoval vyškrtnout nezaměstnaného z evidence, pokud službu odmítl.

Lidé mají šanci na odškodnění za veřejnou službu, tvrdí právníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Veřejná služba je prý v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Odborník na ústavní právo Jan Kysela míní, že ti, kteří již veřejnou službu vykonali, by se mohli soudit o náhradu. "V případě, že by někdo něco takového udělal, tak nevylučuji, že bude úspěšný," řekl server iDNES.cz Kysela. Podle něj by lidé mohli požadovat náhradu za to, že udělali pro stát něco navíc. Sám ovšem uznal, že vyčíslit případnou náhradu by bylo velmi komplikované.

"Třeba v případě soudců, kteří se u Ústavního soudu úspěšně domohli zrušení zákona, jenž jim zmrazil mzdy, bylo jasně spočitatelné, o kolik vlastně přišli, a bylo tak jasné, kolik se jim má dát. V případě lidí, kteří vykonali veřejnou službu, by vůbec nebylo jednoduché vypočítat, o jakou částku se jedná," uvedl Kysela.

O něco opatrnější je bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová. Podle ní by mohli mít šanci jen ti, kterým vznikly s povinnou veřejnou službou nějaké náklady. "Vícenáklady, které vznikly například dojížděním za tou prací, by lidé mohli žádat jako náhradu škody," řekla Wagnerová s tím, že si úspěchem takových žalob není úplně jistá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…