Lidé mají sedm dní na zpochybnění voleb prezidenta

31.01.2018 6:21

Lidé mohou ode dneška u Nejvyššího správního soudu (NSS) napadnout průběh a výsledky volby prezidenta. Mají na to sedm dní. Před pěti lety NSS dostal 109 stížností. Žádné nevyhověl, přestože v kampani našel přinejmenším tři protizákonnosti. Ty ale podle soudců nemohly ovlivnit celkový výsledek voleb, v nichž byl hlavou státu poprvé zvolen Miloš Zeman.

Lidé mají sedm dní na zpochybnění voleb prezidenta
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman volí v druhém kole prezidentské volby

V rozporu s pravidly kampaně bylo v roce 2013 podle soudu šíření nepravdivých informací, které spojovaly tehdejšího Zemanova protikandidáta Karla Schwarzenberga s revizí poválečného uspořádání nebo pokusy spojovat jeho rodinu s fašistickým a nacistickým hnutím.

Také letos musel Zemanův rival Jiří Drahoš čelit tvrzením, podle nichž za minulého režimu spolupracoval s komunistickou tajnou policií nebo schvaluje nelegální migraci.

Volební stížnost může podat každý volič, kandidát nebo jeho navrhovatel. Důvodem pro podání je takové porušení pravidel stanovených volebním zákonem, které by mohlo ovlivnit výsledek volby prezidenta. Kdyby NSS návrhu na prohlášení neplatnosti volby hlavy státu vyhověl, mohl by podle zákona nařídit opakování celých prezidentských voleb, do nichž by se mohli zapojit i noví kandidáti, nebo jen některých částí dosavadního volebního procesu.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…