Lidé na Zemana v Brandýse mávali červenými i zelenými kartami

30.04.2015 13:54

Zhruba dvacítka odpůrců s červenými kartami a také zástupci opačného tábora se zelenými kartami přivítali dnes prezidenta Miloše Zemana na náměstí v Brandýse nad Labem u Prahy v poslední den jeho třídenní návštěvy středních Čech. Prezident, tak jak má ve zvyku, nejdříve vyzval odpůrce, ať mu položí dotaz. Nikdo z hloučku lidí s transparenty jako "Stop hulvátům" či "Mráz z Kremlu, ostuda z Hradu" ale této možnosti nevyužil.

Lidé na Zemana v Brandýse mávali červenými i zelenými kartami
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Milovice a Čáslav

"Bohužel pozoruji, že žádný dotaz ani názor není. Já jsem zažil v Parlamentu daleko hlasitější opozici, než je tady u vás. Ale mlčící opozice není opozice," glosoval to Zeman. Podle prezidentské ochranky na náměstí dorazilo kolem šesti stovek lidí, příznivci se drželi vpředu u pódia a odpůrci spíše vzadu. Až na ojedinělé slovní přestřelky se vzájemně nenapadali.

"Myslím si, že aféra s americkým velvyslancem je totální katastrofa z hlediska naší zahraničně politické orientace," připomněl jeden z protestujících Petr Sláma nedávné Zemanovo prohlášení, že americký velvyslanec Andrew Schapiro má dveře na Pražský hrad zavřené poté, co se pozastavil nad účastí českého prezidenta na květnových oslavách konce druhé světové války v Rusku. Jiný z účastníků akce, který přišel s transparentem "KSČM vítá českého prezidenta Zemana", se hlavy státu naopak zastal. "Na panu prezidentovi oceňujeme, že je vstřícný k lidem a není válečný štváč," řekl ČTK muž, který je prý členem KSČM v Brandýse a spolu s dalšími dnes nedaleko pódia mával zelenými kartami.

Nevěřte tomu, že euro je zlo

Zeman na mítinku mimo jiné přesvědčoval lidi o výhodách přijetí eura. "Nevěřte tomu, že euro je zlo, euro je prostě společná měna, která usnadňuje výměnu mezi jednotlivými státy," prohlásil. Poukázal na to, že euro přijali například Němci i Francouzi, kteří byli dříve hrdí na své národní měny, a že dobré zkušenosti s ním má i většina Slováků a Rakušanů. "My se bojíme neznámého, my se bojíme něčeho, co jsme si neohmatali, co jsme si neprožili," míní Zeman.

Zpochybnil přitom představu lidí o tom, jak je národní měna cenná. Podotkl, že právě na národní měnu mohou spekulanti zaútočit daleko silněji než například na euro nebo dolar. Odmítl i názor, že na přijetí eura doplatili Řekové. "Řecko krachuje proto, protože si tam lidé žijí nad poměry," dodal prezident, který se vyslovil i k dalším tématům, mimo jiné k zákonu o majetkových přiznáních, jehož přijetí dlouhodobě podporuje. Připomněl také svou zálibu v objímání stromů a na dotaz, co udělat proti překrucování dějin, odpověděl, že dějiny píšou vítězové, ale pravda nakonec vždy vyjde najevo.

Zemanova prezidentská návštěva středních Čech se koná podruhé, poprvé byl jako prezident na oficiální návštěvě v kraji předloni v říjnu. Dnes se v Brandýse také projel parníkem po Labi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …