Lidé od Trumpa nastoupili na Číňany: S pravdou ven! Nebo to zjistíme my

16.04.2020 15:47

Americká vláda zkoumá, zda Číňané nelžou o původu koronaviru. Konkrétně chce výzkum zjistit, zda virus nevznikl v čínské státní laboratoři. Podle zástupců americké vlády Číňané dobrovolně podstatné informace nezveřejňují, takže USA nezbývá, než aby si to zjistily samy.

Lidé od Trumpa nastoupili na Číňany: S pravdou ven! Nebo to zjistíme my
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

V polovině března se britští, američtí a australští experti v časopise Nature Medicine vyslovili jednoznačně pro názor, že virus covid-19 vznikl přírodní cestou. Není prý jediný důkaz, že by byl vyroben v laboratoři, nebo tam byl jakkoliv upravován.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí

To vyvolalo nadšení v redakci českého webu Hlídací pes. „Zásadní ránu tím dostávají konspirační teorie o umělém vzniku koronaviru,“ objevilo se na webu.

Myšleny tím byly konspirační teorie, označované některými skupinami jako „proruské“ či „pročínské“. Datový analytik František Vrabel, který odhaluje dezinformace pod firmou Semantic Visions a čerpá na to granty od západních vlád či neziskových organizací, Václavu Moravcovi v jeho speciálu vykládal o „lživých narativech“ kolem koronaviru. Šíří je prý „staří známí“, především Rusko a na něj napojené struktury.

Hlavním argumentem dezinformátorů podle něj je, že kritizují vládu, že přijímá opatření, a tím podporuje paniku. „Tím hlavním útokem, kterým Rusové útočí na mysl našich lidí, je nespokojenost s Evropskou unií. Takže šíří, že za tím stojí Evropská unie, nebo že nedělá dostatek,“ vyprávěl. Dalším oblíbeným narativem prý je, že koronavirus rozšiřuje migrace, což je spolehlivě oblíbené u všech, kteří migraci odmítají. „S tím souvisí i tradiční narativ protiamerický a proti NATO. Probíhalo tady velké cvičení vylodění desítek tisíc vojáků NATO směrem k Pobaltí, tak se šíří, že jsou to právě američtí vojáci, kteří rozšiřují tento virus,“ rozkrýval dezinformace.

Hlavní a nejvíce šířený je ale podle Vrabela „lživý narativ“, že koronavirus je „biologická zbraň z amerických vojenských laboratoří“. „Tuto zprávu přinesl prokazatelně jako první ruský zdroj, patřící k ruskému ministerstvu obrany, jmenuje se TV Zvezda.“

„Poslední narativ je líčení Číny jako humanitární velmoci, která zachrání Evropu a Českou republiku. A bohužel zde musím konstatovat, že někteří členové vlády tomu nahrávají a bohužel v této smutné hře hraje i naše hlava státu,“ vykládal Vrabel za Moravcova přikyvování.

Jenže nyní se ukazuje, že s teorií o přírodním původu koronaviru se úplně nespokojili ani Američané. Prezident Donald Trump na dotaz televize Fox News otevřeně řekl, že vláda USA se „snaží zjistit“, zda ve skutečnosti neunikl z laboratoře v čínském Wu-chanu. Ten byl epicentrem epidemie a současně v tamní laboratoři probíhal výzkum viru SARS-1, který napáchal v Asii řadu škod v roce 2003.

„Velmi důkladně zkoumáme tuto příšernou situaci, která se stala,“ řekl prezident Trump. Ministr zahraničí Michael Pompeo ho doplnil tím, že vyzval Čínu, aby „šla s pravdou ven“. A jak v češtině informují Novinky.cz, dodal ještě pohrůžku: „Měli byste vědět, že vláda Spojených států usilovně pracuje, aby to zjistila.“

PODROBNOSTI ZDE

Šéf sboru náčelníků americké armády Mark Milley diplomatickou roztržku trochu krotil slovy, že vedení armády se přiklání spíše k názoru, že virus je přírodní. S jistotou to ale říci nelze. „Nemělo by vás překvapit, že jsme se o to důkladně zajímali. Důkazy naznačují, že jde o přírodní původ, ale jistotu nemáme,“ dodal velitel.

Ministr obrany k tomu dodal, že Čína dobrovolně neposkytuje dostatek informací, takže se na ni musí „tlačit“.

Televize Fox News zveřejnila spekulaci, podle které měl virus vzniknout v laboratoři ve Wu-chanu. Čína podle ní nechtěla stvořit biologickou zbraň, jen USA předběhnout ve výzkumu. Jenže se stalo to, že se při neopatrné manipulaci nakazil někdo ze zaměstnanců, virus se pak kvůli nedostatečným hygienickým opatřením rozšířil na blízké tržnici. Ta je i vědeckými kapacitami považována za epicentrum pandemie, zastánci „přírodního“ původu viru ale tvrdí, že zdrojem nákazy byli netopýři, kteří se tam prodávají.

VÍCE V ANGLIČTINĚ ZDE

Teorii o neúmyslném úniku z laboratoře prezentoval již v březnu americký expert na biologickou bezpečnost, profesor Richard Ebright. V její prospěch se vyslovil i nejmenovaný člen poradní skupiny britského premiéra Borise Johnsona. Jiní vědci ale verzi „laboratorní nehody“ odmítají.

Číňané ji zuřivě odmítají a dovolávají se stanoviska Světové zdravotnické organizace v Ženevě. Ta nejenže říká, že původ nákazy nelze prokázat, ale odmítá dokonce, aby byla spojována přímo s čínským Wu-chanem. To je prý „stigmatizující“.

Prezident Trump i další politici a mnoho komentátorů ve světě přesto přišli s označením „čínský virus“ či „čínská chřipka“. Peking toto spojení zuřivě odmítá a protestuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…