Lidé promluvili: Toto se nám líbí na Zemanovi a toto nám na něm vadí

29.01.2015 11:34

Prezident Miloš Zeman se dva roky po svém zvolení těší podpoře téměř poloviny populace. I když jeho popularita zejména ve druhé polovině roku 2014 utrpěla šrámy, zdá se prý, že nadále neklesá, spíše naopak. Ukazuje to lednový průzkum společnosti SANEP.

Lidé promluvili: Toto se nám líbí na Zemanovi a toto nám na něm vadí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Rozloučení prezidenta v Opavě

Průzkum, zaměřující se na popularitu prezidenta republiky, zhodnotil i největší klady a zápory hlavy státu, tak jak je vnímají občané. Celkově prezidenta podle SANEPu podporuje 46,2 procenta dotázaných, z toho 28,5 procenta podporuje prezidenta jednoznačně a 19,2 vlažněji. Podobně vyhraněná je i skupina odpůrců, neboť 40,8 procenta účastníků průzkumu uvedlo, že prezident jejich důvěru rozhodně nemá, a 10,2 procenta, že spíše ne. Pouhých 1,5 procenta si na prezidentovu důvěryhodnost nedokáže udělat názor.

K podobným výsledkům došel průzkum i v otázce, zda je Miloš Zeman dobrým prezidentem ČR. Pro se vyslovilo 46,2 procenta, proti 50,1. Když měli respondenti školními známkami hodnotit prezidenta z hlediska hájení zájmů ČR, došli k výslednému průměru 2,8. O něco horší byl prezident v kategoriích „charisma“ nebo „důstojnost“. Nejhůře pak občané hodnotili prezidentovo mediální vystupování, kde by mu plných 43 procent dalo pětku a průměr tvořil 3,5.

Když měli lidé vlastními slovy vyjádřit, co jim na prezidentovi vadí, vládla podle průzkumníků slova jako vulgárnost, sebestřednost, nebo Mynář (nebo obecněji "spolupracovníci"). Naopak ve výčtu pozitiv se nejčastěji objevovala slova jako vlastenectví, pravdomluvnost nebo poctivost a neúplatnost.

Celý průzkum ZDE

Zajímavou součastí průzkumu byly i dotazy, jak podle lidí prezentují hlavu státu média. Hůře dopadla ta veřejnoprávní, kterým jednoznačně věří jen necelých deset procent, a celkem 35,2. Největší část veřejnosti je přesvědčena, že informacím veřejnoprávních médií o prezidentu republiky se rozhodně věřit nedá. Celkem jim nedůvěřovalo většinových 51,5 procenta. U soukromých médií byla nedůvěra o něco menší, informacím nevěřilo jen 46,9 procenta. Větší část veřejnosti si však na zpravodajství těchto médií nedokázala udělat názor.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…