Lidé se ode dneška mohou obracet na soudy kvůli obecním volbám

10.10.2018 6:26

Deset dní mají ode dneška lidé v Česku na to, aby se obrátili na správní soudy v případě, pokud by měli pochybnosti o regulérnosti víkendových komunálních voleb. U Nejvyššího správního soudu pak mohou napadnout senátní volby v Praze 4 a na Vsetínsku, kde byli už v prvním kole zvoleni Jiří Drahoš (za STAN) a Jiří Čunek (KDU-ČSL). V případě senátních voleb v ostatních obvodech si budou muset zřejmě ještě týden počkat, až z volebního finále vzejde i dalších 25 budoucích členů horní komory.

Lidé se ode dneška mohou obracet na soudy kvůli obecním volbám
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Občanští demokraté se chtějí do konce týdne rozhodnout, zda se obrátí na soud s podnětem na přepočítání hlasů v Turnově. ODS tam získala za 19.180 absolutních hlasů čtyři mandáty. K zisku pátého jim chybělo 25 hlasů.

Krajský soud v Ústí nad Labem možná bude muset řešit podnět z Moldavy v Krušných horách, kde padlo trestní oznámení kvůli nahlášení 17 nových obyvatel krátce před volbami. Policie se zabývá také možným ovlivňováním výsledků v Bílině nebo i v Ústí nad Labem. Právě v Bílině a také v Chomutově se musely v minulosti kvůli kupčení z hlasy komunální volby opakovat, podobně jako tomu bylo v Krupce.

Na zpochybnění voleb a jejich soudním dořešení závisí termíny, kdy se budou moci sejít zastupitelstva v povolebním složení. V obcích, kde volby nikdo nezpochybní, se budou moci sejít na začátku listopadu, tedy do 15 dnů od skončení lhůty pro podávání námitek kvůli obecním volbám. Ta letos skončí v pátek 19. října.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…