Lidé se po koronakrizi vrátili do návratu. Chodí více do hospod, sečetl sociolog

09.07.2020 19:50

Sociolog Daniel Prokop z výzkumné organizace PAQ Research ve čtvrtečním pořadu Interview na ČT24 promluvil o tom, jak se změnilo chování lidí během posledních měsíců. Stres a obavy lidí spojené s koronavirem jsou podle něj velmi nízké a vrátily se do normálu, stejně tak už prý lidé upouštějí od plánu v domácnostech šetřit. „Vyhnuli jsme se nejčernějšímu scénáři a nemá cenu to už dramatizovat,“ uvedl sociolog, který zároveň ukázal na skupiny společnosti, jejichž situace se bude na podzim ještě zhoršovat a jaká opatření by měla vláda ještě udělat.

Lidé se po koronakrizi vrátili do návratu. Chodí více do hospod, sečetl sociolog
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop

„Když zkoumáme aktivity lidí, kterých se ptáme každých čtrnáct dní, ukazuje se, že se vrátili úplně do normálu,“ uvedl Prokop, podle kterého se nedá říct, že by společnost byla jiná, než jaká byla před koronavirem. „Dokonce navštěvují častěji restaurace a hospody. U lidí klesá i plánovaná ochota v domácnostech šetřit,“ podotkl.

„Bezesporu se změnila společnost v tom, že se méně cestuje do zahraničí, ale jinak nijak extrémně se nic nezměnilo. Dokonce i obavy z koronaviru a stres, který hodně narostl v březnu, se vrátil do normálu. Hodně také záleželo na tom, jak byl respondent vystaven médiím,“ pokračoval sociolog, podle kterého je společnost zranitelnější nyní především ekonomicky i z hlediska samotné epidemie.

Jako slabiny, které koronavirová krize odkryla, zmínil Prokop některé pomalé mechanismy sociálního systému: „Ukázalo se, že některé složky sociálního systému neumějí rychle pomáhat. Nemáme třeba dávku, která by rychle pomohla lidem, kterým se propadly příjmy,“ hodnotí zpětně.

Krize odkryla i to, že některé věci nedokážeme datově zkoumat: „Vlastně do dneška nevíme úplně přesně, jaké byly dopady na domácnosti, nebo nemáme nějaká data z bank,“ zmínil absenci datových nástrojů na zkoumání dopadů souvisejících s opatřením v boji proti koronaviru. Dnes jsme podle Prokopa ve stavu, kdy musíme být schopni rychle utnout případná lokální ohniska nákazy.

Zvýšila krize sociální nerovnosti? „Vyhnuli jsme se nejčernějšímu scénáři a nemá cenu to už dramatizovat. Kurzarbeit Antivirus C teď drží 700 tisíc zaměstnanců, z nichž většina by šla jistě jinak do nezaměstnanosti,“ zmínil, že vládě se povedla udělat některá opatření, která zastavila nárůst nezaměstnanosti.

„Nám nějakých 3,8 procenta lidí deklaruje, že ztratilo práci, což je víc, než se hlásí na úřady práce, jde zhruba o dvojnásobek. Část lidé buďto pracovala na dohody a nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti, nebo jde o OSVČ, kteří ztratili příjmy, ale vyčkávají, protože musejí ukončit, nebo přerušit živnost. Situace těchto lidí se ještě může na podzim zhoršovat,“ zmínil Prokop, které skupiny společnosti jsou zatím stále ohrožené.

Neopomněl také zmínit tu část lidí, kterým byly redukovány příjmy v zaměstnání: „Ani ti dnes nedostávají nějakou velkou podporu. Některá opatření je třeba ještě udělat. Zajímavý nástroj, který použili Němci, je zvýšení počtu rodin, které dostávají přídavek na děti. V Polsku zase zvýšili třeba podporu v nezaměstnanosti,“ zmínil sociolog Prokop, co by zaměstnancům velmi pomohlo.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…