Lidé se vrhli na Chovancův „úřad hledání pravdy“. Prdelovice, zbytečné, zlomil nad ním hůl i odborník od Bakaly. A paní Romancovová...

03.01.2017 6:41

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra jede od 1. ledna v ostrém provozu. Útvar si klade za cíl bojovat proti šíření propagandy a dezinformací. Zejména na internetu. Jenže sotva se jednotka proti dezinformaci pustila do práce, začala jí část veřejnosti dávat najevo, co si o ní myslí.

Lidé se vrhli na Chovancův „úřad hledání pravdy“. Prdelovice, zbytečné, zlomil nad ním hůl i odborník od Bakaly. A paní Romancovová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Nový útvar chce prezentovat fakta a předkládat pravdu proti lžím a dezinformacím šířeným především na internetu. To však prý rozhodně neznamená, že by Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám sáhlo k cenzuře, před kterou varoval prezident Zeman ve svém Vánočním poselství.

Pouhý den po zahájení činnosti centra se na Facebooku objevila falešná stránka, která o sobě tvrdí, že přísluší Centru proti terorismu a hybridním hrozbám. To, navzdory snaze aktivně působit v internetovém prostoru, svou vlastní, tedy skutečnou stránku na největší sociální síti nemá, jak samo informovalo na Twitteru. A tudíž pro někoho nebyl problém vystřelit si z něj založením stránky nepravé.

Na „fejkové“ FCB stránce, která se snaží působit jako výtvor Chovancových analytiků, se lze mimo jiné dočíst základní vymezení pojmu propaganda. Jenže mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček si povšiml, že definice je slovo od slova opsána z materiálů think-tanku Evropské hodnoty. Když upozornil na zajímavou souvislost s institucí zřizovanou ministerstvem, dozvěděl se od Jakuba Jandy, zástupce ředitele think-tanku: „Citujete fake profil. Ale co jiného čekat. Jak s Peroutkou.“

Anketa

Podporujete vstřícnou politiku Miloše Zemana vůči Číně?

85%
hlasovalo: 7984 lidí

Na falešném profilu se také můžeme dočíst tento i češtinářsky pozoruhodný příspěvek: „Již od včerejška vám pomůžeme orientovat se ve složitém světě informací a dezinformací. Můžete nám posílat zprávy a statusy, o kterých si nejste jistí, zda nejde o propagandu. Náš tým odborníků je prověří za vás.“ Tato zpráva okamžitě povzbudila řadu uživatelů k tomu, aby si z ní začali dělat neskrývanou legraci. 

V diskusi pod textem na falešném profilu lidé okamžitě začali k prověření posílat nejrůznější bizarní texty. S dotazem, zda jde o propagandu, byl například zaslán dokument „10 hlavních priorit předsedy vlády Bohuslava Sobotky pro rok 2017“ z oficiálního vládního webu nebo novinový článek přesvědčující o zásadním přínosu uprchlíků pro růst německé ekonomiky.

A další dokonce zasílali s prosbou o přezkoumání, zda nejde o propagandu, programové dokumenty Evropských hodnot. Například text „Nechceme zpátky na Východ!“. Následovaly dotazy, zda propagandu systematicky nepáchá úřad ministryně Kateřiny Valachové. „Dobrý den, je státní školství propaganda? Domnívám se, že zcela odpovídá vaší definici: Úmyslná, systematická snaha formovat vnímání, manipulovat poznávání, řídit chování a ovlivňovat názory a emoce za účelem dosažení odezvy odpovídající požadovanému záměru propagandisty,“ psala tazatelka.

A dále: „Svět je složitý, pomozte. Postupuji podle vašich pokynů – nejsem si jist, zda náš farář nešíří dezinformace a propagandu. Neumím ji ani zařadit na vaší stupnici bílá až černá. Evidentně se snaží ovlivňovat naše názory, objektivní důkazy žádné. Někdy to připomíná až propagandistické texty zastánců tzv. globálního oteplování. Poradíte, co s tím?“ A nakonec byl mezi potenciální propagandisty zařazen místopředseda Evropské komise Franz Timmermans bouřící se proti tomu, že některé země si dovolují vnímat různorodost jako hrozbu a odmítat imigranty z cizích kultur.

Humorný rozměr celé věci byl dokonán v úterý ráno, kdy se falešná prezentace Chovancova centra najednou změnila na stránku s názvem ,,Roztomilé obrázky kočiček - nevztekejte se pořád".

Ještě předtím její záludný majitel napsal: ,,Na falešeném twitterovém profilu se objevil tweet, že tato stránka je falešná. Není tomu tak. Jediná oficiální stránka na sociálních mediích je tato. Neskočte na lep ruským provokatérům a jejich "fake" profilům a stránkám".

Tuhle práci by měli dělat politici, ale premiérovi prý skoro nikdo nerozumí

Projekt ministra Chovance se setkal s kritikou i mezi odbornou veřejností. IT expert Michal Altair Valášek na serveru IHNED.cz (patřícím do skupiny Zdeňka Bakaly, podobně jako například týdeník Respekt) bez obalu napsal, že nové „orwellovské ministerstvo pravdy“ prohrálo ještě dřív, než vůbec začalo pracovat. „Přišlo pozdě a je zbytečné,“ míní.

„Ačkoliv je náplní jeho činnosti boj proti lžím a fámám, nedokázalo se ubránit ani lži a fámě o sobě samém, že má být úřadem cenzurním. Centrum přitom žádné pravomoci nemá a bohužel ve své současné podobě nemá ani žádný smysl. Není nebezpečné, je prostě jenom zbytečné.

Celé vyjádření naleznete zde.

Prvním a zcela zásadním problémem centra podle něj je, že vzniklo pozdě. Česká republika totiž čelí kruté informační válce již několik let. „Tedy, čelí: nečelí, nebezpečí dlouhodobě ignoruje a reakce – navíc hloupá – trvala místo dnů roky,“ píše expert.

Propagandistické weby podle jeho názoru v Česku už zapustily kořeny natolik, že už je lidé chápou jako standardní součást mediální scény. A pokud začne stát autoritativně určovat, která informace není pravdivá, spíš tím podle Valáška těmto webům nahraje. Čtenáři těchto serverů si nejspíš řeknou, že mluví pravdu a zlý stát se je snaží umlčet.

Další zásadní slabinou nového útvaru podle experta je, že v podstatě supluje práci politiků, v komunikační oblasti totálně neschopných. „Česká politika bohužel dospěla do takového stadia, že vysoké posty zastávají lidé, kteří by se za normálních okolností se svými rétorickými a komunikačními dovednostmi neměli šanci dostat ani do obecního zastupitelstva v Prdelovicích nad Úslavou,“ napsal expert, načež jmenoval premiéra Bohuslava Sobotku, jehož prohlášení prý nerozumí nikdo, možná s výjimkou několika jedinců sdílejících jeho postižení. Drtivé většině veřejnosti však nejdůležitější člen vlády není schopen ani vysvětlit, co se děje, nemluvě o čemkoliv dalším. 

Neušetříme ani Hrad, slibuje zakladatelka Centra

Úřednice Eva Romancovová, která tým na boj proti propagandě a dezinformacím sestavovala, ale vcelku pochopitelně zdaleka tak skeptická není. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz uvedla, že nový útvar nebude poukazovat na každou lež na internetu, ale spíše na situaci, kdy bude nějaký vysoce postavený úředník či politik dlouhodobě lhát. Ušetřen, jak slíbila, nezůstane ani Hrad.

„Nepředpokládali jsme, že by bylo rolí ministerstva se k tomu vyjadřovat, náš ministr však při jiném setkání s novináři přislíbil, že bez ohledu na autora na dezinformace budeme vždy reagovat. Nicméně musí to být skutečně dezinformace závažná, která by mohla ovlivnit veřejnou bezpečnost, veřejný pořádek nebo by měla vliv na demokratické instituce. Pokud bude mít centrum dostatečné informace, kterými bude schopno údaj vyvrátit, nebudeme samozřejmě říkat, že Jiří Ovčáček lže, ale řekneme prostě: ‚K této informaci chceme uvést toto a toto,‘“ popsala své představy Romancovová.

Dezinformačním webům prý dáma nechce dělat reklamu, ale zmínila server ParlamentníListy.cz, o kterém poznamenala, že funguje jako most mezi alternativní informační scénou a hlavním zpravodajským proudem. Tento server má podle jejího názoru nemalý dosah kvůli velkému počtu čtenářů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…