Lidé si neuměli představit, co nastane, hájí se exministr Vojtěch. I lékařské autority situaci zlehčovaly...

18.12.2020 12:38

Exministr zdravotnictví, dnes řadový poslanec, za hnutí ANO Adam Vojtěch, po týdnech mlčení promluvil k veřejnosti. Uznal, že druhá vlna koronaviru zasáhla Česko velmi tvrdě. Za měsíc listopad zemřelo dvakrát více lidí, než v předchozích letech. Někdejší ministr prozradil, kdo za to může. Ukázal prstem na občany a na některé lékaře.

Lidé si neuměli představit, co nastane, hájí se exministr Vojtěch. I lékařské autority situaci zlehčovaly...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Někdejší šéf resortu zdravotnictví za hnutí ANO v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásil, že za podcenění druhé vlny koronaviru nesou odpovědnost nejen politici, ale také někteří lékaři, kteří hrozbu druhé vlny zlehčovali. Zmínil i předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), který voličům v létě sliboval, že už nikdy nenastane další vlna zavírání restaurací a dalších podniků.

Někteří, včetně pana premiéra, si asi nedokázali představit, že by něco takového mohlo nastat, ale myslím si, že nebyl jediný. Když se podívám, kolik lidí varovalo před tím, že by tady mohlo být 15 tisíc nakažených na podzim... Myslím si, že těch lidí moc nebylo. Naopak třeba některé lékařské autority, které mluvily v médiích a nastavovaly určitou veřejnou agendu, tak dost zásadně zlehčovaly celou situaci,“ uvedl Vojtěch v rozhovoru pro Český rozhlas.

Přiznal ale také, že sám přemýšlí, zda mohl jako ministr v některých věcech rozhodnout jinak. Po tomto zdlouhavém rozmýšlení prý dospěl k jasnému závěru.

„Samozřejmě člověk přemýšlí nad tím, co mohl udělat jinak a podobně, ale myslím si, že jsme dělali maximum možného v té situaci. Když jsem odcházel, tak bylo celkově od začátku epidemie asi přes 500 úmrtí. Situace ještě v první polovině září nebyla tak vyhrocená, byť samozřejmě počty nakažených byly vyšší než třeba v průběhu jara,“ poznamenal Vojtěch.

Je přesvědčen, že skutečně není pravdou, že by veškerou vinu za špatnou podzimní situaci nesla na svých bedrech vláda.

„V tomto směru si nemyslím, že je to černobílé tak, jak se to dnes prezentuje, že za všechno může vláda a že vláda způsobila tuto epidemii. Nedávno profesor (Ladislav) Dušek docela hezky hovořil o tom, že epidemii nezastavuje papír a razítka, ale zastavují ji lidé a chování lidí. Mám pocit, že celková atmosféra ve společnosti na podzim, respektive na přelomu léta a podzimu, byla hodně jiná než v průběhu jara, kdy ty názory byly homogennější, společnost byla mnohem semknutější než právě v tom období začátku podzimu,“ pokračoval exministr.

Současně se podle něj ukázalo, že je třeba významně posílit orgány ochrany veřejného zdraví, především hygienické stanice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…