Lidé si připomenou Havla u Hradu i pamětní deskou na domě, kde žil

18.12.2019 11:53

Pochod k Pražskému hradu, zapalování svíček, čtení na pokračování i odhalení pamětní desky dnes připomenou v Praze a na dalších městech bývalého prezidenta Václava Havla. Přesně před osmi lety, v neděli 18. prosince 2011, politik, dramatik a někdejší disident Havel zemřel ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova.

Lidé si připomenou Havla u Hradu i pamětní deskou na domě, kde žil
Foto: Hans Štembera
Popisek: V den sedmého výročí úmrtí Václava Havla se v průběhu odpoledne na Jungmannově náměstí četly úryvky textů z Havlova díla, zavzpomínali pamětníci a lidé zapálili svíčku

V 18:00 se také uskuteční vzpomínka na Havla na Václavském náměstí v Praze, kde vystoupí přátelé a někdejší kolegové prezidenta – bývalý Havlův kancléř a později ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, publicista a bývalý Havlův osobní tajemník Vladimír Hanzel, osobní asistentka Havla Jaroslava Dutková nebo herečka a někdejší prezidentova sekretářka Bára Štěpánová. Ve stejnou dobu jako pieta na Václavském náměstí začne i pochod Srdce na Hrad z náměstí Václava Havla u Národního divadla na Hradčanské náměstí u Pražského hradu, kde zazní nahrávky Havla.

Odpoledne bude také odhalena pamětní deska na domě na Rašínově nábřeží v Praze, kde Havel prožil většinu svého života. Odhalení se zúčastní prezidentův bratr Ivan M. Havel.

Na Václava Havla budou vzpomínat i lidé v dalších městech. Například v Českých Budějovicích vytvoří lidé po 17:00 na náměstí Přemysla Otakara II. srdce ze svíček a od 18:00 se v Rabenštejnské věži uskuteční veřejné čtení z Havlových textů i videoprojekce jeho projevů. Od 16:00 se bude konat před Filozofickou fakultou v kampusu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem čtení na pokračování z eseje Příběh a totalita, v níž Havel v roce 1987 psal o fungování společnosti v totalitním režimu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…