Lidem se lže! Roman Šmucler odkryl skutečný stav českého zdravotnictví

25.01.2024 19:50 | Monitoring

Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler se v rozhovoru pro Rádio Prostor rozhovořil o stavu českého veřejného zdravotnictví. Politici lidem lžou, když neustále tvrdí, že máme nejlepší veřejné zdravotnictví. To ve srovnání s Německem a Rakouskem nefunguje prý ani omylem. Z politických důvodů se podle Šmuclera také přesměrovávají peníze zbytečně do nemocnic, jenom aby se vyhovělo požadavkům z Bruselu.

Lidem se lže! Roman Šmucler odkryl skutečný stav českého zdravotnictví
Foto: Rádio Prostor
Popisek: Roman Šmucler v Rádiu Prostor.

„Všichni politici před volbami slibují babičkám, že budou mít stomatologa, ale na to pak kašlou. Co je důležité před příštími volbami, si někde střihnout pásku a otevřít novou kapacitu,“ uvedl Šmucler v Rádio Prostor, že z politických důvodů se přesměrovávají peníze zbytečně do nemocnic místo pro stomatology a jejich pacienty, kteří je potřebují.

„Teď už se zase dalo 54 miliard do investic do nemocnic, do stomatologie samozřejmě ani koruna. Nejenomže se 54 miliard utratilo někde smysluplně a někde úplně nesmysluplně. Na Ministerstvu zdravotnictví říkají, že nám musejí vzít peníze, protože v té a v té obci se zase postavil nový nemocniční blok. My víme, že je úplně nesmyslný, ale šla tam miliarda z evropských fondů. A aby se udržela udržitelnost a v Bruselu se na nás nezlobili, tak my tam musíme ten velký počet doktorů zajistit.

Čili tady v Praze se pořád něco staví, ale já jsem neviděl, že by se něco bouralo. Průměrné stáří nemocnic je tu 300 let, jsou naprosto nekoncepční. Kolik jenom v Praze slouží kožních lékařů a jiných...,“ dodává stomatolog Šmucler v pořadu Prostor pro dva.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
Zmínil, že inspirovat bychom se měli v Rakousku. „V Brně je státních nemocnic pět, v Praze je pět fakultních nemocnic a spousta dalších, spousta ředitelů, spousta lidí, které to musí živit. Ale v Rakousku ve Vídni kupodivu stačí jen jedna fakultní nemocnice, která patří mezi nejlepší nemocnice světa,“ uvedl. Podobné příklady zmínil z Berlína či Mnichova.

Politici podle něj klamou lidi, když jim tvrdí, že naše veřejné zdravotnictví je nejlepší. „Naše zdravotnictví – to se shodneme s řediteli nemocnic. Opravdu ve srovnání s Německem a Rakouskem nefunguje ani omylem. Tady je takový podvod na lidi, že se jim pořád ukazuje nemocnice na kraji města a říká se, jak je to tu dobré,“ pozastavuje se stomatolog.

„Myslím si, že Češi nejsou pitomci, že pitomce z nich dělají politici z úplně ryzího kariérismu. Někdo jenom musí lidem říkat pravdu a oni musejí cítit, že tu opravdu o ty lidi jde,“ dodává Šmucler.

Dobrým ministrem zdravotnictví podle něj byl Adam Vojtěch. „Byl to pacient, ne lékař, díval se na problémy zdravotnictví úplně jiným pohledem než ti, kdo jen vidí rozpočet 700 miliard korun a to, jak jej rozdělit,“ uvedl šéf České stomatologické komory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …