Lidi mi říkají, že jsou s Babišem spokojeni. Dáme si panáka na porážku. Nervózní představitelé ODS a TOP 09 o dalším osudu

19.05.2015 9:01

Popularita vládní ČSSD, a zejména hnutí ANO pod vedením Andreje Babiše, zřejmě dostane k jednacímu stolu dosavadní pravicové konkurenty ODS a TOP 09. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že někteří straníci si pohrávají s myšlenkou, že by pro krajské volby v příštím roce spojili síly a vytvořili společnou kandidátku. „Tím, že se tady my s Miroslavem Kalouskem postavíme na hlavu a budeme stříhat ušima, ničím nepohneme,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Lidi mi říkají, že jsou s Babišem spokojeni. Dáme si panáka na porážku. Nervózní představitelé ODS a TOP 09 o dalším osudu
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Hospodářské noviny uvádí, že ODS a TOP 09 nutí ke spolupráci současná situace, kdy se preference každé z uvedených stran pohybuje okolo pouhých osmi procent, zatímco vládním stranám se daří. Sociálním demokratům i hnutí ANO prý navíc výrazně nahrává současný slušný ekonomický vývoj a také fakt, že se koaliční partneři navenek tolik nehádají.

Příští rok tak proti nim nemá pravice dle Hospodářských novin samostatně příliš šancí získat vliv na dění v krajích, což si v TOP 09 a ODS dobře uvědomují. Především od místních stranických funkcionářů tak prý zaznívají hlasy, které volají po spojenectví stran a vytvoření společné kandidátky.   

„Jsme ve stavu nejvyšší nouze a nemáme ten luxus dovolit si hrát na uražené, ublížené a dogmatické. Bylo by skvělé, kdyby pravicové strany před krajskými volbami překročily svůj vlastní stín a postavily společné kandidátky,“ uvedl pro Hospodářské noviny starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

„Moji kolegové v zaměstnání mi každý den říkají, jak jsou s Babišem spokojení,“ vysvětlil šéf liberecké TOP 09 Petr Pošmourný, proč je pro spojenectví s ODS.

Pánbůh s nimi

Lídři stran – Karel Schwarzenberg a Petr Fiala spolupráci dle Hospodářských novin nezavrhují, ale ani k ní nevyzývají. „Pokud se naše krajské organizace domluví s ODS, pánbůh s nimi. Já proti tomu nebudu nic namítat,“ prohlásil Karel Schwarzenberg a dodal, že jednoduchý recept na oživení pravice neexistuje. „Musíme zůstat klidní a pilně pracovat. Tím, že se tady my s Miroslavem Kalouskem postavíme na hlavu a budeme stříhat ušima, ničím nepohneme.“

Hospodářské noviny upozorňují, že ne všude se zřejmě podaří svazek občanských demokratů a TOP 09 pro krajské volby domluvit. Jednání by prý mohla zkrachovat zejména na tvorbě společných kandidátek, na což poukazují i někteří straníci.   

„Otcové zakladatelé v oblastních sdruženích ODS nepřipustí, aby jejich kandidátka neměla v záhlaví modrého ptáka. Politici z TOP 09 se zase přece nesníží k tomu, aby mluvili, natož kandidovali s tou lůzou, s občanskými demokraty. Budeme se hádat a krajské volby budou další Babišovou jízdou do regionů. A my, kteří o integraci pravice dlouhodobě usilujeme, si jen smutně nalijeme panáka na další z řady proher,“ obává se člen ODS Radovan Necid.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…