Lidi na jihu mají Trumpa rádi, nejraději by rozcupovali CNN. Velvyslanec Kmoníček prozradil věci, které vám zpravodaj ČT neřekne

07.09.2017 19:16

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV.cz českého velvyslance ve Washingtonu Hynka Kmoníčka. Když se do této země po pár letech vrátil, ověřil si, jak je tato země rozdělená. Pokud posloucháte lidi v New Yorku, zdá se vám, že se vrhnou na Bílý dům a svrhnou 45. prezidenta USA Donalda Trumpa. Jenže když přijedete na jih USA, zase slyšíte lidi říkat, že jsou připraveni rozcupovat CNN za negativní zprávy o Trumpovi.

Lidi na jihu mají Trumpa rádi, nejraději by rozcupovali CNN. Velvyslanec Kmoníček prozradil věci, které vám zpravodaj ČT neřekne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Amerika zápasí s tím, o čem vlastně bude, protože ona se podle mě každých deset, patnáct let výrazně mění do jiné identity, a prezident Trump není příčinou, ale následkem tohohle hledání, o čem je tato nová ekonomika, která najednou vidí, že ten tavící kotlík tak úplně nezafungoval, že ekonomika zase tak úplně nezafungovala a že Amerika je zdaleka nejsilnější zemí tohoto světa, ale ne jedinou a že... Nejpozději v roce 2042 hlavním Američanem bude Latinoameričan,“ popsal situaci za velkou louží host.

Projevuje se to tím, že ve státní správě dnes stále častěji potkáváte seňory jménem Gonzáles a připomíná mu to Argentinu. Podle Kmoníčka to není špatně, jen se prostě Amerika mění. Člověk už nemá pocit, že Spojené státy jsou trochu jiná Evropa. USA se mění v trochu jinou Latinskou Ameriku. 

Celý rozhovor naleznete zde.

Při pohledu na Českou republiku se mu zdá, že se dnes také hledáme a tak trochu nevíme, odkud a kam jdeme. V roce 1918 jsme budovali stát, po roce 1948 socialismus a je otázka, co budujeme dnes. To si musíme sami vydefinovat.

Poslední dobou je to tak, že se jednou za deset dní dostává do Bílého domu, kde se debatuje o Sýrii, o KLDR, ale také o případné návštěvě prezidenta Zemana u Donalda Trumpa. Než se k Trumpovi dostane, musí projít celkem pěti kontrolami. Když se z Kmoníčkem viděli poprvé, velvyslanec Trumpovi připomněl fakt, že Miloš Zeman byl jediný evropský prezident, který podpořil Trumpa ještě před volbami.

Luboš Xaver Veselý položil Kmoníčkovi netradiční dotaz. „Pane Kmoníčku, my to pak vystřihneme, ale mají v Bílém domě kantýnu?“ zeptal se moderátor. „Nemají,“ odvětil se smíchem host. Obratem ovšem dodal, že obrovskou kantýnu má americké ministerstvo zahraničí, které má osmdesát tisíc zaměstnanců, což je nesrovnatelně víc než u nás.

Ve Spojených státech se prý ani trochu nelíbí, jak málo platíme na obranu, když jsme se zavázali platit dvě procenta HDP. „Hraje to obrovskou roli, protože to je základní vstupenka k Donaldu Trumpovi,“ pravil Kmoníček. Američané sice chápou, že peníze chceme investovat rozumně, ale zároveň bychom si my sami měli uvědomit, že v současném nejistém světě na naší obraně záleží.

Nakonec prozradil, že při telefonickém rozhovoru Trumpa se Zemanem zafungovala chemie. Je to prý asi tak, jako když si telefonujete s dívkou z Brna, je to oboustranně příjemný rozhovor a ona dívka z Brna vám řekne, že až přijede do Prahy, tak se určitě uvidíte. Otázka jen je, kdy k tomu dojde. Velmi napjatí jsou prý třeba čeští novináři. „Oni již byli nastartováni, že když tam Miloš Zeman dojede teď, tak je to špatně, když tam dojede později, tak je to ještě hůř, a když už tam bude, tak je to zase špatně prostě proto, že to je Miloš Zeman,“ rýpl si Kmoníček do českých médií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…