Lidi těm hygienikům prostě neberou telefon. Blatný si postěžoval na tiskovce a předložil nové zprávy ke covidu

20.11.2020 15:52

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný se znovu vyjádřil k vývoji pandemie v Česku. Po boku mu seděla hlavní hygienička Jarmila Rážová a ředitel ÚZIS Ladislav Dušek. Rážová konstatovala, že se situace zlepšuje, ale jedním dechem dodala, že Česko stále musí řešit jeden velký problém. Varovný prst zvedal i Ladislav Dušek. „Já teď zaznamenávám až optimistický tón hlasu při hodnocení těch čísel a ono to optimistické není,“ prohlásil.

Lidi těm hygienikům prostě neberou telefon. Blatný si postěžoval na tiskovce a předložil nové zprávy ke covidu
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Rážová uvedla, že ve středu bylo provedeno na 24 tisíc testů. Za posledních sedm dní byl průměrný přírůstek nakažených něco přes 5 tisíc. Ke čtvrtku 19. 11. je počet vyléčených 379 tisíc,“ uvedla.

Upozornila, že Česko nadále musí řešit jeden velký problém.

„Nadále se bohužel potýkáme s tím, že od 1. října probíhá asi 1130 událostí v zařízeních sociálních služeb, což je pro nás nepříjemné,“ posteskla si hlavní hygienička.

Za zásadní považuje, že se daří trasování. Do 24 hodin je prý vytrasováno na 84 procent pozitivně diagnostikovaných osob. Některým lidem se však prý přes veškerou snahu nelze dovolat.

Hygienici podle Rážové věnují pozornost i předvánočnímu prodeji stromků a kaprů. Prodej stromků i kaprů bude probíhat, ale ještě budou stanoveny podmínky.

Blatný poté upozornil, že celých 25 procent z provedených testů je pozitivních. což znamená, že trvá komunitní šíření.

Dobrá situace nastane, až bude pozitivních testů jen asi 5, ale maximálně 10 procent.

„Stále trvá komunitní šíření. Procento pozitivity sice klesá, ale klesá pomalu,“ řekl ministr.

Poté si posteskl, že lidé nereagují na telefonní hovory od hygieniků.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
„V poslední době klesá ochota lidí reagovat na tyto hovory. Proto prosím občany, kterým někdo z trasovacího systému volá, tak aby na tyto hovory odpovídali, protože je to v zájmu nás všech,“ apeloval ministr na své spoluobčany.

Když se dostal ke slovu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) Dušek, tak prohlásil, že epidemie skutečně zpomaluje a zdá se, že by se časem mohlo podařit snížit i zátěž v nemocnicích. Podle Duška však zatím stále není vyhráno.

„Já teď zaznamenávám až optimistický tón hlasu při hodnocení těch čísel a ono to optimistické není. Je to velmi raný a mírný optimismus, který z těch čísel zatím vypadá a je důležité si uvědomit, že v těch sestupných schodech budeme pokračovat ještě týdny a ne dny,“ upozornil Dušek.

Pár slov věnoval i protiepidemickému systému známému pod zkratkou PES.

„V tuto chvíli lze počítat, že do budoucna klesneme na stupeň 4. Tedy pokud budou lidé nadále dodržovat všechna opatření, budou nosit roušky a tak podobně. V příštích dnech budou den co den nově přibývat tisíce nakažených. Na konci listopadu půjde asi o 3 tisíce nově nakažených. Z toho asi 20 procent lidí bude starších 65 let,“ pravil Dušek.

Podle pana ředitele nesmíme zapomínat, že virus nikam nezmizel, stále je v populaci a protože pozitivních testů je stále přes 20 procent, virus může znovu nabrat na síle, pokud by lidé nedodržovali platná opatření.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí
Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý poté dodal, že se částečně zlepšuje situace v nemocnicích, takže časem bude možné upřít větší pozornost na necovidovou lékařskou péči a návrat k původnímu plánu operací. Protože klesá počet nakažených lékařů a sester, nastává podle Černého čas se postupně vracet k necovidovému modelu. „Nicméně ten vzkaz pro nemocnice bude, že nemocnice by měly mít tu kapacitu stále k dispozici, kdyby došlo k tomuto nárůstu. Není to otázka jednotek dnů, je to spíš otázka jednotek týdnů,“ uzavřel své vystoupení Černý.

Ministr shrnul vystoupení svého náměstka slovy, že systém zdravotnictví sice nápor epidemie zvládá, ale zvládá ho jen díky tomu, jak je robustní.

„Máme skvělé zdravotnictví a všem, kteří se o něho zasloužili, patří velký dík. A myslím si, že si to všichni uvědomují,“ konstatoval v závěru tiskové konference Blatný.

Z úst ministra také zaznělo, že první desítky až stovky tisíc vakcín proti koronaviru budou v Česku k dispozici na jaře příštího roku. „A chci zdůraznit, že očkování nebude povinné,“ uvedl šéf resortu.

Než se rozloučil, přislíbil, že dodá další zdůvodnění k povinnosti nosit roušky i venku, aby bylo možné toto nařízení udržet v platnosti. Ale bude jen na soudu, který k dovysvětlení opatření vyzval, zda doplňující informace akceptuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…