Lidovce asi znovu povede do voleb ve Zlínském kraji hejtman Čunek

03.11.2019 7:20

Senátor a hejtman Jiří Čunek zřejmě příští rok znovu povede KDU-ČSL do krajských voleb ve Zlínském kraji. Lídra a lidi na druhém až pátém místě kandidátky budou lidovci volit příští rok v březnu. Na dotaz ČTK to uvedl krajský tajemník strany Martin Schön.

Lidovce asi znovu povede do voleb ve Zlínském kraji hejtman Čunek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Anketa

Ohrožují Zeman a Babiš nezávislost České televize?

11%
89%
hlasovalo: 18987 lidí
Svou kandidaturu Čunek ČTK potvrdil. „Vidím to tak, že chci postavit novou nemocnici a kvůli tomu chci kandidovat. Na to, abychom uskutečnili tak ambiciózní plány, potřebujeme více mandátů,“ řekl Čunek. Lidovci získali v posledních krajských volbách necelých 23 procent hlasů a 12 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. O další místa na kandidátce se budou zřejmě ucházet další členové krajské rady, Michaela Blahová a Pavel Botek.

Krajskou koalici tvoří spolu s KDU-ČSL ještě ANO, STAN a ODS. Krajský předseda ANO Pavel Pustějovský uvedl, že hnutí chce v krajských volbách uspět lépe než minule, kdy získalo 15,68 procenta hlasů a osm mandátů. „Rádi bychom atakovali a překročili hranici 20 procent. Jména lídrů kandidátky budou vybrána ze stávajících krajských zastupitelů a našich úspěšných starostů. Konkrétní nominace vzejdou z oblastních sněmů a budou potvrzeny krajským sněmem, který plánujeme na únor 2020,“ uvedl Pustějovský.

Rozhodnuto není ani o lídrovi hnutí STAN, mohl by jím však být krajský předseda a stávající krajský radní Petr Gazdík. „Bral bych to jako projev důvěry, kandidaturu bych přijal,“ uvedl Gazdík. Hnutí STAN získalo v posledních volbách necelých 12 procent hlasů a šest mandátů, nyní je chce minimálně obhájit.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Za 6,39 procenta hlasů získala před třemi lety ODS v krajském zastupitelstvu tři mandáty. Pro příští volby má strana podle krajského předsedy Stanislava Blahy vyšší ambice. „Chceme se stát důležitou součástí krajské koalice,“ uvedl Blaha. Na podobě kandidátní listiny do krajských voleb podle něj ODS pracuje.

V opozici jsou nyní ve Zlínském kraji ČSSD se šesti mandáty, KSČM se čtyřmi křesly, Svobodní a Soukromníci taktéž se čtyřmi zastupiteli a dva lidé za hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD).

Sociální demokraté podle jejich krajského předsedy Lubomíra Vaculína zatím o kandidátce nerozhodli. Jasno bude po listopadové krajské konferenci. Podoba kandidátky KSČM vzejde z únorové krajské konference. „Cílem do krajských voleb je minimálně obhájit čtyři mandáty,“ řekl předseda krajského výboru KSČM Pavel Kroča.

Předseda Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk uvedl, že si strana brzy zvolí nové krajské předsednictvo, které bude pověřeno přípravou na volby. „Zvolení zastupitelé v kraji se s největší pravděpodobností přihlásí. Koalice se Soukromníky nám připadala užitečná, budeme o ní určitě jednat,“ uvedl Pajonk.

Soukromníci podle jejich krajského předsedy Michala Dvouletého diskutují o možnostech společného postupu se všemi relevantními politickými partnery. „Věřím, že se s některými z nich na spolupráci domluvíme a v příštím roce představíme voličům kandidátku složenou z řady osobností a dobrým programem,“ uvedl Dvouletý.

SPD chce v krajských volbách získat více mandátů než dosavadní dva. „Kandidátky bude schvalovat krajská konference, pravděpodobně v únoru. Poté se ještě dají na schválení do předsednictva hnutí v Praze,“ řekl ČTK předseda regionálního klubu SPD Radek Henner.

Z parlamentních stran v krajském zastupitelstvu nyní scházejí Piráti a TOP 09. Krajský předseda Pirátů Marek Houser ČTK sdělil, že si strana za několik dní zvolí lídra pro krajské volby a pár dní poté i čelo kandidátky čítající devět lidí. „Chceme do koalice. Osobně to vidím na druhé až třetí místo,“ uvedl Houser.

TOP 09 vyhlásí podle krajského manažera strany Martina Neřáda nominace, kdy budou mít členové TOP 09 šanci se přihlásit, pokud by chtěli kandidovat do krajských voleb v jejich obvodě. Strana podle něj bude preferovat spolupráci se Starosty nebo jinou stranou, která je TOP 09 programově blízká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…