Lidovci jsou jako děti, můžeme sestavit i jinou vládu, zní z ANO

30.11.2013 6:40

ČSSD by velmi ráda sestavila vládu do konce roku, aby bylo možné schválit i řádný rozpočet na příští rok. Zatím ale probíhají především dvoustranná jednání mezi ČSSD a ANO. Křesťanští demokraté se cítí být na vedlejší koleji a dávají to znát. Z hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše je stále častěji slyšet, že by bylo lepší sestavit menšinovou vládu a spolehnout se na Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Informuje o tom MF Dnes.

Lidovci jsou jako děti, můžeme sestavit i jinou vládu, zní z ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda poslanecké sněmovny Hamáček s místopředsedy Bělobrádkem, Jermanovou a Filipem

„Myslím si, že se sociálními demokraty máme dostatek hlasů k menšinovému vládnutí, pokud se lidovci budou chovat stále tímto způsobem," poznamenává poslanec hnutí ANO a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Má totiž za to, že lidovcům muselo být dopředu jasné, co bude koalice řešit, že to budou církevní restituce a lustrační zákon, nechápe proto, proč se teď bouří.

Chceme začít vládnout

Pokud lidovci zůstanou mimo vládu, může se kabinet ČSSD a ANO pokusit získat hlasy Tomia Okamury a Úsvitu přímé demokracie, za legislativní ukotvení referenda bez výjimek a následném vypisování referend během roku. Další možnost představují komunisté. Ti požadují zrušení lustračních zákonů a ČSSD s ANO nejsou proti. Lidovci podobný krok zásadně odmítají.  Od TOP 09 či ODS případná vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše podporu zřejmě čekat nemůže.

Vládu s Tomio Okamurou by preferovala také nově zvolená první místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová. Lidovci se podle jejího názoru začínají chovat jako děti, zatímco Okamura dodržuje dohody. Jermanová už by totiž chtěla začít vládnout. „Podle mého osobního názoru jsou jako děti, kterým seberete bonbony," říká doslova na adresu KDU-ČSL Jermanová.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek už v médiích oznámil, že by pro jednotlivé koaliční partnery v koaliční smlouvě rád ukotvil právo veta na ty zákony, které jedna ze stran bude považovat za nepřekročitelné. Jenže skutečnost, že tak učinil přes média, se nelíbí ani ČSSD. Na poslední schůzce tří koaličních partnerů prý bylo řečeno, že si nebudou posílat vzkazy přes média a křesťanští demokraté to teď stejně dělají. Senátor ČSSD Jiří Dienstbier ale tlumí vášně. Podle jeho názoru jde o tradiční politické přestřelky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…