Lidovci se postavili za Hladíka. Ministerstvo na něj počká, zatím zaskočí Jurečka

20.10.2022 23:01

Celostátní výbor KDU-ČSL podpořil nominaci Hladíka na ministra životního prostředí. Má nahradit Hubáčkovou, která končí ze zdravotních důvodů. Po jejím odchodu povede resort dočasně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lidovci se postavili za Hladíka. Ministerstvo na něj počká, zatím zaskočí Jurečka
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

Lidovci považují Petra Hladíka za kompetentního a čestného člověka. Není možné z politického a veřejného života odstranit člověka jen proto, že byl předvolán k podání vysvětlení na policii, informovala strana ve své tiskové zprávě.

Podle Jurečky byla výrazná většina celostátního výboru strany pro podporu Hladíka. „Pro mě osobně to, že někdo je osloven policií, jde podat vysvětlení, případně dá k dispozici prohlídku své kanceláře a korespondence, není důvod pro to, abych člověka vyoutoval z politického a veřejného života,“ vysvětlil. 

Jurečka dodal, že Petr Hladík podal jasné vysvětlení. „Vzhledem k tomu, že není obviněn a je člověkem, který nespáchal nic nezákonného, jak sám popsal, tak se za něj předsednictvo i celostátní výbor KDU-ČSL postavily,“ řekl Jurečka novinářům po jednání širšího vedení strany, že Hladík kandidátem na ministra životního prostředí zůstává.

Předseda lidovců rovněž oznámil, že dosluhující ministryně životního prostředí musí opustit funkci už do konce října. Než resort převezme Petr Hladík, povede jej Jurečka dočasně sám. Jmenování Hladíka ministrem chce Jurečka stihnout do konce listopadu. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí lidovců respektuje, osobně se s Hladíkem setká.

Petr Hladík se měl kvůli jmenování ve čtvrtek sejít s prezidentem Milošem Zemanem. Lidovci schůzku odvolali kvůli úternímu zásahu policie v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu. Policisté v kauze privatizace městských domů požádali Hladíka o podání vysvětlení. 

Podle pátrání MF Dnes tlačil Hladík na starostu Židenic Aleše Mrázka, aby odevzdal byty k privatizaci Brnu. Když policisté přišli v úterý ráno na brněnský magistrát prohledávat kancelář náměstka Hladíka, pátrali mimo jiné po dokumentech spojených s privatizací domu v Čelakovského ulici v městské části Brně-Židenicích.

Jak informoval web Novinky.cz, byl to jeden z domů, o jehož privatizaci měl podvodně usilovat jeden z hlavních obviněných v nynější kauze, podnikatel a majitel taxislužby Michal Horký.

Petr Hladík dnes informoval celostátní výbor KDU-ČSL o situaci týkající se brněnské kauzy privatizace bytů. „Nejsem z ničeho obviněn. Policie mě pouze vyzvala k podání vysvětlení, což jsem bez váhání akceptoval. Zodpověděl jsem všechny otázky a jsem připraven dále plně spolupracovat,“ vysvětlil místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.

„V současné době nejsem z ničeho obviněn, nejsem si ani vědom, že bych kdykoliv dělal cokoliv, co by bylo v rozporu se zákony České republiky. Pro mě je zásadní očistit své jméno, chápu, že toho v médiích byla uvedena celá řada. Poskytl jsem policii všechny podklady, které chtěli,“ uvedl Hladík i na tiskové konferenci po jednání lidovců za zavřenými dveřmi, že neudělal nikdy nic nezákonného.

Kandidát na ministra také uvedl, že policii poskytl veškeré podklady, zpřístupnil jim svoji kancelář, e-maily, diář i listinné záležitosti. Podal také vysvětlení. „V tuto chvíli mě policie dále nekontaktovala, pokud by se tak stalo, tak jsem samozřejmě připraven odpovědět na jakékoliv dotazy,“ popsal.

Celostátní výbor KDU-ČSL Petra Hladíka na funkci ministra životního prostředí nominoval 3. října. Současná ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se rozhodla odstoupit ze zdravotních důvodů. Čeká ji zdravotní zákrok s několikaměsíční rekonvalescencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…