Lidovci se pustili do Kalouska: Očista strany začala, když odešel

23.01.2014 18:19

Lidovci vrací úder Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a vzkazují: Jeho odchod nám výrazně pomohl. Reakci si vysloužil Kalousek za svůj výrok ve sněmovně na lidoveckou adresu o tom, že ze strany odešel kvůli jejímu obojakému pokrytectví a protože se nemohl rozhodovat s čistým svědomím.

Lidovci se pustili do Kalouska: Očista strany začala, když odešel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na 3. celostátním sněmu TOP 09

Při projednávání služebního zákona začal předseda poslaneckého klubu TOP 09 prát špinavé prádlo a veřejně setřel lidovce. „Kdybych se mohl s čistým svědomím a bez uzardění podepsat pod všechna hlasování, která jsem v tričku KDU-ČSL prodělal, tak jsem z té strany neodcházel, pane předsedo,“ uvedl v jedné debatě. „Obojaké pokrytectví KDU-ČSL k vyrovnání se s minulostí bylo jedním z hlavních důvodů, proč řada z nás v roce 2009 tu stranu opustila a založila politický subjekt, kde se něco takového nesmí,“ doplnil. Někteří lidovci vzali jeho výrok s úsměvem, další mu rychle připomněli vlastní minulost.

Kalousek se chtěl spojit s komunisty

Kandidát na ministra zemědělství lidovec Marian Jurečka na slova Miroslava Kalouska reagoval pro ParlamentníListy.cz takto: „Chtěl jsem na ten výrok už včera ve sněmovně reagovat, ale nakonec jsem se rozhodl, že nebudu vyhrocovat situaci, protože slova, která říkal, věcně k debatě o zákonu o státní službě nepatřila,“ uvedl Jurečka. „Pokud hovořil o obojakosti a o tom, jak v roce 2002 hlasoval pro to, aby se na pozice ministrů nevztahovalo lustrační osvědčení nebo lustrační zákon a dnes to vykládá tak, že to dělal pod nějakým nátlakem nebo proti svému vlastnímu svědomí, tak mi to přijde neskutečně úsměvné,“ dodal. Upozornil také na jeho vztahy s komunisty.

„Dokonce byl předsedou KDU-ČSL v době, kdy začal aktivně domlouvat to, aby šli lidovci do vlády, která by se aktivně opírala o podporu komunistů. To byly jeho aktivní kroky, ke kterým ho nikdo z členské základny nenutil. Šlo o jeho rozhodnutí jako předsedy. Je neuvěřitelné, že dnes hovoří tímto způsobem,“ dodal. Přidal také svůj názor na to, proč vlastně Kalousek novou stranu založil. „To, že založil TOP 09, přičítám tomu, že lidovecká členská základna ho po kroku, kdy zkoušel dávat vládu dohromady za podpory komunistů, donutila během 24 hodin odstoupit z pozice předsedy. Zásadní vliv v politické straně ztratil,“ vysvětlil Jurečka.

Jurečka: KDU odchod Kalouska výrazně pomohl

Při bilancování také lidovecký místopředseda uvedl, že odchod Miroslava Kalouska byl pro stranu jednoznačně pozitivní okamžik. „Vnímám to jako plus. KDU-ČSL jeho odchod výrazně pomohl. Došlo ke generační obměně a vládnou u nás standardní demokratické principy, máme širokou členskou základnu,“ podotkl Jurečka. Kalouskovo vyjádření se ho osobně nedotklo, spíš mu vadilo kvůli ostatním členům strany. „Naši stranu prezentuje spousta lidí a kvůli nim mi jeho výrok vadil. Na druhou stranu jsem nechtěl ani ve sněmovně situaci eskalovat i proto, že v řadách TOP 09 a Starostů a nezávislých jsou lidé, kterých si nesmírně vážím. Také nechci paušalizovat, že to, jak hovoří Miroslav Kalousek, je obraz celé TOP 09,“ dodal.

Od lidovců prý odejít musel

Lidovecký poslanec Jan Bartošek upozornil na to, že by si měl Kalousek zamést spíš před vlastním prahem. „Pan Kalousek byl první, kdo chtěl v téhle zemi vládnout s komunisty, a to si myslím, že vysvětluje všechno. Hodnoty, které vyznávala KDU-ČSL, dostatečně nereprezentoval a odejít musel. Bylo to přirozené vyústění vývoje. Vzhledem k tomu, že on byl vrcholným představitelem, tak je otázkou, za kým ta obojakost směřuje a s kým zůstala,“ reagoval Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Podobně a možná ještě ostřeji se vyjádřil i senátor Jiří Čunek. „Miroslav Kalousek vstoupil do lidové strany několik let před rokem 1989. Právě on je reprezentantem dvojaké minulosti. KDU-ČSL se mohla vrátit do Parlamentu jen proto, že Kalousek a jeho lidé odešli. Naopak KDU se očistila od těchto lidí a ukázalo se to i ve volbách. Dvojaký přístup k morálce byl vlastní Kalouskovi a jeho lidem, kteří odešli, a důkazem je, že byl ochoten vládnout klidně za podpory komunistů. Když odešel, začala očista strany,“ uzavřel.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…