Lidovci zrušili koalici a Bělobrádek zmizel před dotazy do USA. Zdeněk Zbořil odhaluje, čemu se tam již podruhé učil

29.07.2017 17:13

Politolog Zdeněk Zbořil v komentáři pro server PrvníZprávy.cz napsal, že jak ve světě, tak v České republice se hrají velké divadelní kousky, byť to české divadlo je podstatně chudší než divadlo světové. Hlavním hercem v onom světovém divadle jsou podle Zbořila Spojené státy, které se údajně pokoušely rozpoutat třetí světovou válku.

Lidovci zrušili koalici a Bělobrádek zmizel před dotazy do USA. Zdeněk Zbořil odhaluje, čemu se tam již podruhé učil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Hned na úvod Zbořil naznačuje, že si Spojené státy přály rozpoutat třetí světovou válku, ale prozatím se to nepodařilo.

„Ovlivňovány jsou veledramatickými událostmi, které z vůle alespoň jedné moci měly svět přivést do války, jistě zamýšlené jako světové, ale kterou si nepřály nejen v Číně, ani v Evropě, alespoň té bez Ukrajiny. Nejprve se tajemně zatoulalo malajsijské letadlo někde v prostorách jihovýchodní Asie, což je oblast rozlohou několikrát větší než celá organizovaná Evropa, a stále se ve světě, kdy lze z kosmu sledovat kde právě jedeme na nějaké české okresce, nic o něm neví.  Potom bylo sestřeleno jiné malajsijské letadlo nad Ukrajinou a ačkoli dva dny poté bylo v Nizozemsku 99 % dotázaných občanů přesvědčeno, že to udělali ‚Rusové‘, dodnes ani jednostranná vyšetřovací komise nepotvrdila nic jiného, než že bylo sestřeleno raketou ‚ruské‘ konstrukce, ale možná vyrobené, anebo skladované někde na Ukrajině,“ vyjádřil svůj názor Zbořil.

Celý komentář naleznete zde

Naproti tomu většina občanů Ruské federace si údajně myslí, že Ukrajinci stáli za pádem letadla se členy armádního sboru Alexandrovců na palubě. Aby toho nebylo málo, Ukrajincům se stále nepodařilo porazit separatisty na východě země a to i navzdory tomu, že ukrajinská armáda zavraždila tisíce civilistů. Těmito slovy Zbořil vykresluje válku na Ukrajině.

„Také ‚průnik‘ ruských hackerů a ‚ovlivňování‘ prezidentských voleb ve Spojených státech, asi po celý rok 2016, nás dost vylekalo, protože se ukázalo, že nejméně 16 tajných a někdy i zpravodajských služeb, které stojí americké daňové poplatníky ročně miliardy, jsou neschopné ohlídat ani volby svého prezidenta, tj. zajistit chod nejvýznamnější demokratické  státní instituce v USA. A tak nevíme, zda se bude válčit na světových bojištích nebo jen ve Washingtonu a v koridorech ‚deep state‘, jak nás o tom poučují desítky amerických hraných, nebo spíše ‚nahraných‘ filmových agitek někde z Hollywoodu,“ píše dál Zbořil.

Mezitím se Spojené státy a Rusko pustily do další z řady diplomatických přestřelek, kde se na jedné straně zavádějí nové sankce a protisankce a na straně druhé se vypovídají diplomaté.

Co chystá úřad paní Romancovové, ptá se Zbořil

Dění na české politické scéně je prý o poznání nudnější, byť i u nás podle Zbořila stojí za zmínku, že po sociálních demokratech se rozhodli ztrapnit i lidovci, když vycouvali ze smlouvy se Starosty a nezávislými. „Místopředseda vlády za KDU-ČSL to vyřešil ‚útěkem‘ do Spojených států. Čemu se tam už podruhé vyučil ví Bůh, ale slušnému chování, soudě podle jeho hrubého útoku na Karla Schwarzenberga, asi nikoliv,“ okomentoval dění Zbořil.

Je patrné, že se blíží volby, politici objíždějí republiku, mluví s voliči a vzájemně se nešetří. Zbořil jen čeká na to, s čím přijde Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Evy Romancovové. „Předpokládejme, že je připraven ještě nějaký šrapnel z Chovancovy dílny. Co by koneckonců úřad paní Romancovové tak dlouho a ve vší tichosti vyráběl?“ zeptal se.

Autor nepochybuje o tom, že půjde o nějaký pokus, který by mohl těsně před volbami pomoci sociální demokracii, ale předvídá také, jak to nakonec skutečně dopadne. „A protože je to uvažování hodně podobné expertům z volebního štábu Hillary Clinton, mohlo by to mít stejný nebo podobný efekt: zásah do vlastní nohy,“ uzavřel svůj komentář Zbořil.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …