Lidové noviny našly věc, kterou lze zkritizovat na akci Le Penové v Praze. Ale netýká se Le Penové

07.05.2015 8:28

České noviny přinášejí obsáhlé zpravodajství z návštěvy předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penové v Praze. Nejčastěji ovšem připomínají, že byla na konferenci v Poslanecké sněmovně vypískána nebo že na sebe v Česku nabaluje pouze ignorované expolitiky typu Václava Klause či politické „trpaslíky“.

Lidové noviny našly věc, kterou lze zkritizovat na akci Le Penové v Praze. Ale netýká se Le Penové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, Jiří Janeček a Marine Le Pen

Lidové noviny ironicky poznamenávají, že „na konferenci nazvané Evropský mír a prosperita po Evropské unii přijeli do Prahy zástupci politických stran, jejichž společným zájmem je destrukce EU“. Základem je, jak LN informují, právě Národní fronta Marine Le Penové, která kolem sebe tvoří prstenec stran z dalších evropských zemí, například belgický Vlámský zájem či rakouští Svobodní. Ti všichni se sjeli do Prahy.

Z české politické scény dorazili dva politici, které Lidové noviny posměšně titulují „trpaslíci“. Jedná se o Občanskou konzervativní stranu, vedenou někdejším slavným pražským radním za ODS Jiřím Janečkem, a novou stranu Svoboda a přímá demokracie, kterou založil Tomio Okamura poté, co odešel z hnutí Úsvit. Okamura má zatím k dispozici dva poslance – sebe a Radima Fialu – Janeček ani jednoho. Marine Le Penová ale slíbila, že bude svým českým spojencům všemi prostředky „pomáhat v rozletu“.

Nejvýraznějším českým spojencem by však pro favoritku příštích francouzských prezidentských voleb měl být Václav Klaus. Bývalý prezident by měl dokonce odjet do Francie přednášet o svých zkušenostech s EU. „Pořád jsou však pro vůdkyni krajní pravice důležitější aktivní politici, kteří mají reálné pravomoci a nejsou v Evropě v politickém suterénu, jako je Václav Klaus,“ píší LN.

Deník MF Dnes zase popisuje „Jak se vozí Le Penová do Česka“. Ten podobně posměšně připomíná, že Jiří Janeček, který ve volbách dosáhl zcela zanedbatelných 0,22 procent hlasů, si dvě hodiny mohl užívat slávy za stejným stolem s hvězdou francouzské krajní pravice.

Podle deníku ho to ani příliš nestálo, protože náklady na cestování a ubytování své předsedkyně hradila samotná strana Národní fronta. Konferenci v reprezentativních prostorách Poslanecké sněmovny pak zorganizoval zcela zadarmo, stačilo, že poslanec Radim Fiala (zvolený za Úsvit, aktuálně s Tomiem Okamurou zakládá stranu Svoboda a přímá demokracie, původně však působil stejně jako Janeček v ODS) převzal nad akcí záštitu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…