Lidové noviny šijí do Kellera. S ČSSD se prý v řadě věcí rozchází

12.04.2014 9:16

Sociolog Jan Keller vede kandidátku ČSSD pro nadcházející květnové volby do Evropského parlamentu. Předseda strany a vlády Bohuslav Sobotka si Kellerovo politické angažmá pochvaloval, protože profesor Keller dlouhodobě souzní s názory ČSSD. Sobotní Lidové noviny ale ukazují, že v některých případech jde Keller ostře proti ČSSD a rozumí si spíše s komunisty.

Lidové noviny šijí do Kellera. S ČSSD se prý v řadě věcí rozchází
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Lídr kandidátky ČSSD do Evropského parlamentu Jan Keller zakončil v Břeclavi dvaadvacátou besedou svá setkávání a diskutování s obyvateli

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (oba ČSSD) podporují úspěšné završení jednání o transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP). Keller to ale vidí zcela jinak. Na stránkách ČSSD před uzavřením partnerství důrazně varuje, protože podle jeho názoru umožní dovoz méně kvalitních potravin z USA do Evropy. A to ještě nemusí být to nejhorší.

„Asi nejhorší věc, pokud by ta smlouva prošla, je, že pokud by kterákoli velká nadnárodní korporace v dané zemi usoudila, že její zájmy byly poškozeny, tak by mohla před neveřejným soudem a bez možnosti odvolání tu zemi žalovat a chtít kompenzaci, varoval Keller.

Pozor na Čínu, varuje Rouček

Současný europoslanec Libor Rouček (ČSSD) však Kellerova varovná slova zmírňuje. Dojednávání dohody prý pečlivě sledují příslušné výbory Evropského parlamentu. Sociální demokraté prý také spolupracují s evropskými i americkými odbory, aby dohoda nepřinesla snížení sociálních ani jiných standardů.

„Úspěšné uzavření dohody TTIP je v životním strategickém zájmu Evropanů i Američanů. Krach této dohody by znamenal, že by pravidla globálního obchodu do budoucna již neurčovala Evropa ani Amerika, ale Čína,“ varuje Rouček.

Obchodní dohoda však není jediným bodem, v němž se Keller s oficiálními názory ministerské politiky ČSSD rozchází. Odlišně se staví i k rusko-ukrajinskému konfliktu, kde je nakloněn spíše Rusku, zatímco šéf diplomacie Zaorálek považuje ruský postup na Krymu za nepřijatelný. Keller se tím více blíží komunistům. Deník k tomu navíc dodává, že Keller v komunistických Haló novinách vychválil předsedu KSČM Vojtěcha Filipa jako politika, který si udržuje kontakt s realitou a zastává čitelné a pevné postoje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…