Lidovec premiérem. Přijde to prý dříve, než se nadějeme

22.10.2016 14:52

Nad tím, v čem spočívá přitažlivost lidovců, se zamýšlí server Reflex.cz. „Vždyť například kompetence a vládní post Pavla Bělobrádka řada lidí považuje jen tak do počtu,“ podivuje se autor zamyšlení.

Lidovec premiérem. Přijde to prý dříve, než se nadějeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební štáb KDU-ČSL byl v paláci Charitas

Upozorňuje ale, že lidovci obsazené posty ministrů zemědělství a kultury už svoji váhu mají. „A především v osobě ministra kultury Daniela Hermana lidovci nacházejí silnou osobu, která se nebojí ve vládě oponovat i mnohem vlivnějším kolegům (kauza kolem Petra Druláka, přijetí dalajlámy),“ podotýká autor komentáře.

Celý text je ZDE

Poukázal na to, že lidovci mají řadu známých osobností v krajích a v Senátu. „Pánové Čunek, Šilar, Línek nebo Juránek už dávno překračují hranice svých regionů,“ píše se dále v zamyšlení.

„Přitažlivost“ lidovců prý spočívá v tom, že ve svém konání a názorech odrážejí tak trochu mýtický svět, ve kterém mnozí z nás občas zatouží žít. „Ve světě, který má řád a pořádek, je postaven na rytmickém střídání svátků a dní všedních se vším, co k tomu patří, na rodinné a společenské pospolitosti a na pevnosti tradičních hodnot. Chápu, že řada lidí nad tím ohrnuje nos a posmívá se tomu, ale když pak přijede za prarodiči, přáteli či známými na venkov či do maloměsta, zažívá takové zvláštní mražení z prostředí, ve kterém je život poněkud jiný. Možná pomalý, možná vřelejší, ale každopádně jiný,“ píše dále autor zamyšlení.

Podle jeho názoru v dnešní době, kdy není ve světě klid, kdy nebezpečí číhá za každým rohem, za hranicemi jsou miliony emigrantů z neznámého světa, kdy je v Česku každé druhé manželství úředně rozvedeno a kvůli moderním technologiím lidé spolu téměř ani neumí mluvit, najednou po starých dobrých hodnotách roste poptávka. „Asi z toho pramení podpora lidovců. Najednou si každý uvědomí ty základní hodnoty a to je pro něj pevným bodem v uvažování,“ myslí si autor komentáře.

Proto by se nedivil, kdyby v následujících letech ještě KDU-ČSL prošla procesem vnitřní obrody a modernizace, na jejímž konci bude silná, oblíbená a respektovaná partaj jako CSU v Bavorsku. „Lidovci pak budou vyhrávat krajské volby v řadě krajů pravidelně a nejspíš pak brzy i nastane čas, kdy jejich šéf vstoupí do Strakovy akademie jako český ministerský předseda,“ dodává autor zamyšlení na serveru Reflex.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…