Lidovecký ďábel, pravičák Babiš. ČSSD dostala dvě varování před vstupem do vlády

04.11.2013 14:10

Dva levicoví autoři důrazně varují ČSSD. Její voliči od sociální demokracie očekávají, že něco udělá s církevními restitucemi. Při spolupráci s KDU-ČSL s nimi ale mnoho neudělá, protože pro lidovce je vyrovnání státu s církvemi uzavřenou věcí. Je to přitom právě předseda strany Bohuslav Sobotka, který prosazuje spolupráci s lidovci. Velký pozor by si prý měli dát na poslance KDU-ČSL Daniela Hermana, který prý levici spojuje s ďáblem. Nic dobrého ale nevzejde ani od Babiše.

Lidovecký ďábel, pravičák Babiš. ČSSD dostala dvě varování před vstupem do vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poničený volební plakát ČSSD

Provozovatel týdeníku Občanské právo Milan Rokytka připomíná straně její sliby. ČSSD prý má zapomenut na koalici s KDU-ČSL, protože s ní církevní restituce nezarazí. A tím zklame i ty voliče, kteří jí ještě teď dali hlas. Boris Cvek k tomu v komentáři pro server Britské listy dodává, že stejně nebezpečné je i hnutí ANO v čele s miliardářem Andrejem Babišem, ten se totiž postará o to, aby tu po sedmi letech pravice v žádném případě nebyla levicová vláda.

Sloužíte ďáblu

Rokytka upozorňuje, že levice původně požadovala konání referenda o církevních restitucích, ale ČSSD od tohoto požadavku upustila a zastavila se až u korekce finanční části restitucí. Pokud se však zrodí koalice s KDU-ČSL či vláda podporovaná touto stranou, i z toho zřejmě sejde. KDU-ČSL změny v restitucích odmítá. V Poslanecké sněmovně v jejích barvách navíc sedí Daniel Herman.

Celý komentář Milana Rokytky ZDE.

„Jeho mystické představy o světě a společnosti jsou natolik dogmatické, že když jej jedna z levicových novinářek žádala o rozhovor, uvedl, že `slouží ďáblu a nebude s ní proto vůbec hovořit`. Na odpůrkyně a odpůrce tzv. restitucí je proto schopen poslat i excorcistu (vymítače ďábla). Jak s ním chtějí představitelé kdysi marxistické strany jednat, to ví asi jen bůh,“ popisuje Hermana Rokytka.

"Sociální demokraté by se proto neměli upínat pouze na toto pochybné spojenectví či podporu a v neděli v Olšance vzít `rozum do hrsti`, pokud jim tedy ještě nějaký po hysterických scénkách zůstal, shodují se oslovení analytici. Papež František jim totiž nepomůže," radí Rokytka ČSSD.

Další levicový publicista Boris Cvek k tomu v komentáři pro Britské listy dodává, že Herman je spolu s dalšími poslanci lidovců chápán jako odpůrce komunistů, ale podle všeho mu nevadí spolupráce s možným bývalým agentem StB Andrejem Babišem. ANO a KDU-ČSL se shodly, že budou postupovat jednotně při rozhovorech s ČSSD. Komunisté, kteří se po revoluci zapojili do privatizace a mají miliardy, nejsou asi tak špatní jako ti pravověrní, zamýšlí se autor.

"Nově se rýsující vládní koalice ČSSD+KDU-ČSL+ANO, která má velkou podporu mezi Babišovými voliči a je brána sociálními demokraty jako samozřejmost, nebude rozhodně vládou levicovou, neboť v ní levicová strana bude v menšině. Babiš se už vyslovil, že úspěch ANO znamená zabránění levicové vládě. Nerozumím tomu, jaká vláda má po sedmi letech vlády pravice tedy přijít, ale voliči ve volbách jednoznačně levici potopili (právě přes hlasy dané ANO). Dalo se ještě pochopit, když se ČSSD účastnila jako obr na vládě se dvěma trpaslíky a když se tomu říkalo středolevá koalice. Jak se ale bude říkat koalici ČSSD s ANO a KDU-ČSL?" táže se Cvek.

Poučila se ČSSD z chyb?

Případná spolupráce s KDU-ČSL a s ANO, které odmítá např. zvýšení korporátních daní, by pro ČSSD znamenala konec řady předvolebních slibů. A voliči si to mohou pamatovat. Cvek v této souvislosti připomíná vystoupení místopředsedy ČSSD Milana Chovance v České televizi, kdy vypočítal chyby, které ČSSD oslabily v předvolební kampani. Podle autora je dobré, že umí chyby pojmenovat, otázkou zůstává, zda se z nich dokáže i poučit a nedělat další. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…