Lídr českých muslimů: Zemanovo Alláhu akbar bylo nevhodné

28.06.2013 14:00

Někteří čeští muslimové ani bezpečnostní expert nepovažují za příliš šťastný čtvrteční „žert“ prezidenta Miloše Zemana. Při návštěvě Německa použil muslimskou frázi „Alláhu akbar“, překládanou jako Alláh je veliký. Taková slova jsou od prezidenta ale vnímána spíše jako výsměch. Informuje o tom server Novinky.cz.

Lídr českých muslimů: Zemanovo Alláhu akbar bylo nevhodné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sám Zeman bude do fondu přispívat zhruba třetinou prezidentského platu

„V souvislosti s předchozími Zemanovými prohlášeními o islámu se domnívám, že úplně nevinný žert to nebyl. A rozhodně nebyl vhodný v době, kdy česká diplomacie usiluje o osvobození dvou unesených dívek v Pákistánu. Pro nás, muslimy, je pozdrav Alláhu akbar velmi vážnou věcí,“ uvedl Muneeb Hasan Alrawi, předseda Ústředí muslimských obcí v České republice a představitel Islámské nadace v Brně.

Podle bezpečnostního experta a někdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Andora Šándora nebylo Zemanovo vystoupení úplně nejšťastnější. Výrokům, které mohou muslimové nebo islamisté brát jako zesměšňování jejich víry, je podle něho lepší se vyhnout.

„My jsme v západních demokraciích mnohem více zvyklí na to, že řada hodnot je znevažována, zesměšňována. O náboženství, ať je katolické, ať je pravoslavné, si může napsat a říct kdo chce cokoli. Ale lidé muslimského vyznání jsou prostě jinak vnímaví, jsou jinak vnímaví na osobu proroka Mohameda. Je lepší se takovýchto výroků vystříhat,“ míní Šándor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…