Lidská práva, to není náhoda. Kníže slaví 84. Ondřej Kolář blahopřeje

10.12.2021 16:09

Poslanec a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) na facebooku popřál čelnému předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi k 84. narozeninám. „Je příznačné, že bývalý předseda Helsinské federace pro lidská práva slaví své narozeniny právě dnes, na Den lidských práv,“ napsal Kolář v komentáři plném chvály na velkou osobnost české politické scény.

Lidská práva, to není náhoda. Kníže slaví 84. Ondřej Kolář blahopřeje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg

„Upřímně nevím, kterou historku ze společně strávených chvil, která by nejlépe vystihla osobnost Karla Schwarzenberga, bych dal dnes k dobru. Je jich tolik, že mohu jen doufat, že si na ně vzpomenu, až jednou budu psát paměti,“ píše Kolář na svém facebooku.

Na Schwarzenbergovi si prý cení zejména toho, jak se zastával slabších a povyšoval zájmy ostatních nad své vlastní. „Jedno můžu říct s jistotou. Kdyby se všichni uměli zastávat slabších a potřebných tak jako on, kdyby se všichni chovali tak nesobecky jako on, kdyby všichni uměli mluvit tak upřímně jako on, kdyby všichni měli takový přehled a nadhled jako on a kdyby všichni dokázali zájmy své vlasti povýšit nad zájmy vlastní tak jako on, žilo by se nám všem mnohem lépe,“ pěje ódy na bývalého význačného politika.

Kolář také připomíná, že Schwarzenberg slaví narozeniny ve stejný den, na který připadá Den lidských práv, což je symbolické. „Je příznačné, že bývalý předseda Helsinské federace pro lidská práva slaví své narozeniny právě dnes, na Den lidských práv. Děkuji, že jsem mohl po jeho boku strávit čtyři úžasné roky. Všechno nejlepší k čtyřiaosmdesátinám jasnosti,“ uzavírá srdečně Kolář.

Karel Schwarzenberg po revoluci zastával mimo jiné úřad kancléře prezidenta Václava Havla, byl senátorem a dlouholetým poslancem a dvakrát ministrem zahraničí, ve vládě Mirka Topolánka a pak Petra Nečase. V roce 2009 se stal jedním ze zakladatelů strany TOP 09, v roce 2013 ve druhém kole prohrál s Milošem Zemanem v první přímé volbě prezidenta republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…