Lipavský: Žádná schůzka! Ruského velvyslance jsme předvolali

23.02.2022 13:05

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) předstoupil před novináře, aby je seznámil s výsledky schůzky náměstka ministra Martina Smolka s ruským velvyslancem Alexandrem Zmejevským. Vyjádřil se také k sankcím. Tiskový brífink přenášela CNN Prima News.

Lipavský: Žádná schůzka! Ruského velvyslance jsme předvolali
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Ruská federace uznala takzvané dvě samozvané republiky, které se nacházejí ovšem na území Ukrajiny. Rusko tím porušilo územní suverenitu Ukrajiny a proti tomu jsme důrazně protestovali,“ zmínil Lipavský k setkání Smolka se Zmejevským.

„Pan velvyslanec si postoj České republiky vyposlechl, proběhla tam krátká diskuse, nicméně důležité bylo, že jsme sdělili toto jasné stanovisko i tímto kanálem. Samozřejmě že Česká republika dále vystupuje na mezinárodních fórech v Evropské unii a NATO, stejným způsobem,“ sdělil. „Nejednalo se o schůzku, jednalo se o předvolání velvyslance. To bych rád zdůraznil. Jaké kroky chystá ruská strana, to je na ruskou stranu,“ dodal.

Dále hovořil o sankcích. „Ten první balíček sankcí, který reagoval právě na to porušení, hrubé porušení mezinárodního práva, tak na to reagovala Evropská unie, Velká Británie, Spojené státy, ale třeba Austrálie i Japonsko oznámilo nějakou reakci. Takže zde je velmi silná jednota mezinárodního společenství. A další sankce Evropské unie je Česká republika připravena podpořit. A ty jsou samozřejmě – mají vztah k další eskalaci, potenciální eskalaci na Ukrajině,“ míní. 

Patří podle něj Česko k těm státům, které by se vyslovily spíš pro tvrdší sankce? „My jsme v tomto postoji dlouhodobě konzistentní, ať již skrze má vystupování, skrze vystupování dalších aktérů vlády a jednoznačně zastáváme postup, že sankce musí být natolik silné, aby odvrátily tu situaci, nebo případně zastavily. Takže ano, jsme připraveni podpořit takové sankce, které bude potřeba. Vy jste použila i slovo tvrdí,“ dodal. 

„Současné sankce jsou přijaty v přímé reakci na to uznání těch dvou pseudostátů a jsou vlastně v rámci toho, co probíhalo v roce 2014 po Krymu. Tedy je to zákaz obchodování s tímto pseudoúzemím a zároveň osoby, které se podílely na jeho uznání, byly také dány na ten sankční seznam. To jsou ti představitelé parlamentu ruského, ale jsou tam i nějaká další jména a samozřejmě i několik ruských bank, ty obrysy těch sankcí detailně zveřejní Evropská unie,“ míní. 

„Pokud chceme odvrátit konflikt, musíme usilovat o všechna možná diplomatická řešení. Západ, EU, NATO, USA to opakovaně předvedly, že se snaží hledat ty formáty. Celá řada evropských lídrů jezdila za Putinem, telefonovala si s ním, nezdá se, že by to jaksi vedlo k nějakým výsledkům, ale je třeba to neustále zkoušet, protože jinou variantu nemáme,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…