Lipavský představil novou bezpečnostní strategii. Levná nebude, ale je prý nezbytná

06.06.2023 22:41 | Ze sítí

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) na úterním sněmovním semináři o nové bezpečnostní strategii Česka uvedl, že vnější bezpečnostní hrozba přichází především z Ruska a dlouhodobě i z Číny. Nová bezpečnostní strategie, kterou představil, podle něj bude něco stát a nebude to málo, Česká republika ji ale potřebuje, protože podle jeho slov není v bezpečí.

Lipavský představil novou bezpečnostní strategii. Levná nebude, ale je prý nezbytná
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Bezpečnost Česka není zadarmo, je potřeba do ní investovat. I proto připravujeme novou Bezpečnostní strategii, jak jsme se zavázali v Programovém prohlášení vlády. Hlavní pilíře dokumentu právě představujeme na semináři v Poslanecké sněmovně,“ napsal dnes ministr zahraničí na svém twitteru.

„Nová Bezpečnostní strategie pomůže porozumět hrozbám v současné turbulentní době, jejich provázanosti a vlivu na naši bezpečnost. Jsme svědky války proti Ukrajině, mocenského vzestupu Číny nebo sílícího vlivu dezinformací,“ dodal Lipavský.

 

 

Česko se podle poslance Jana Jireše, ředitele sekce obranné politiky a strategie Ministerstva obrany, připravuje na vojenský konflikt. „Hlavním cílem naší obrany je být připraven čelit dlouhodobé válce s technologicky vyspělým nepřítelem. Je proto potřeba budovat armádu, která bude schopna dlouhodobě působit v rámci aliančních struktur. Podmínkou toho všeho je dostatečné finanční pokrytí, proto jsme se zavázali vydávat 2 % HDP na obranu,“ uvedl podle CNN Prima NEWS během semináře. Největší obavy panují z možného vpádu Ruska na území členských států Severoatlantické aliance.

„Nová vládní bezpečnostní strategie se proto nesmí stát jen dalším dokumentem, který se dá do šuplíku, ale měla by sloužit jako praktický návod, jak rozumět proměnám v rovnováze moci,“ napsala ve svém tweetu poslankyně ODS Eva Decroix.

 

 

Nová bezpečnostní strategie má podle serveru Seznam Zprávy obsahovat také předpoklad, že se země ocitne ve válce, a dokument by měl konkrétně poukazovat na Rusko a Čínu. Zveřejněn však bude až poté, co jej schválí vláda, k čemuž by mohlo dojít během června.

Dokument nejdříve projedná Bezpečnostní rada státu, poté i vláda.

Na hrozbu války NATO s Ruskem nedávno upozornil náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. „Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás ten nejhorší scénář, není nemožná, je možná,“ nechal se slyšet minulý týden v Poslanecké sněmovně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty by stále jen utráceli. Pokladnu mají prázdnou a pořád jen ubírají lidem aby mohli uskutečňovat svoje nesmyslné plány., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseprozíravýobčan , 07.06.2023 10:47:37

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…