Lipavský pro Šafrův časopis: Pomoci Ukrajině s přistoupením. To je úkol pro české předsednictví

02.07.2022 13:50

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se v rozhovoru pro Týdeník Forum mimo jiné vyjádřil k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale také k tomu, zda je Evropská unie jednotná či kdy se Ukrajina do Evropské unie dostane.

Lipavský pro Šafrův časopis: Pomoci Ukrajině s přistoupením. To je úkol pro české předsednictví
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Podle šéfa české diplomacie je Evropská unie stále jednotná, i přesto, že se staly věci, které nějakým způsobem zavdaly otázky, zda tomu tak opravdu je. „Ve svém důsledku, když se podíváme na všechna společná prohlášení státníků, G7, Evropské unie, Evropské rady, vysokého představitele Borrella, tak Evropa zůstává jednotná v odhodlání podpořit Ukrajinu v jejím evropském směřování. Koneckonců také proto byli evropští lídři schopní se shodnout na tom, že Ukrajina a Moldavsko dostanou kandidátský status, byť za nutnosti splnění některých podmínek,“ zmínil Lipavský.

Aby se oba státy staly plnohodnotnými členy EU, to však podle něj bude dlouhá cesta. „Na druhou stranu vnímám jako velký úkol pro české předsednictví, abychom s tím Ukrajině pomohli, abychom to téma drželi ve vzduchu, abychom se k tomu pravidelně vraceli. Jedna věc je naplňování kritérií a mít schopnost naplňovat všechny kapitoly. Druhá věc je míra politického souznění se zbytkem Evropy. Vnímám, že tato míra je velmi vysoká,“ řekl Lipavský.

Ten zároveň na otázku, zda je podle něj ruský prezident Vladimir Putin válečný zločinec, odpověděl, že je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…