Liška v ČT vyslechl šéfa monarchistů a měl z jeho slov husí kůži

18.10.2013 23:13

Václav Srb, předseda konzervativní Koruny České, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska a Ondřej Liška, předseda progresivistické Strany zelených, byli hosty moderátora Martina Veselovského v pořadu Události, komentáře na zpravodajském kanálu ČT24. Nepřekvapivě se prakticky vůbec neshodli.

Liška v ČT vyslechl šéfa monarchistů a měl z jeho slov husí kůži
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Pouhý den po odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, svolal předseda Strany zelených Ondřej Liška demonstraci

Úvodem dostal Ondřej Liška prostor v souvislosti se známou agendou zelených vyjádřit se k rezignaci Moniky Šimůnkové. Předseda zelených nejprve řekl, že jeho strana je pro zřízení „funkce ministra pro lidská práva i s vlastním resortem a rozpočtem,“ a pokračoval, že ač zelení Moniku Šimůnkovou kritizovali pro nedostatečnou práci, „tato vláda ji odvolala za velmi podezřelých okolností“. Rusnokův kabinet navíc, stejně jako vláda předchozí, podle Lišky příliš na lidská práva nedbá.

Václav Srb dostal úvodní prostor k tématu ze stranického programu, totiž že „stát ekonomicky podporuje rozpad rodiny“. Tomu je podle předsedy Srba nutno zamezit, neboť „tradiční rodina s více dětmi, která si zaslouží úctu, není chráněna“ před ekonomickým propadem. Stát jí nedává „místo, které jí patří, totiž místo nejvyšší“. Podle Ondřeje Lišky je klíčem rodinné politiky Strany zelených podpora mateřských škol, je nutné urychleně zřídit kapacity pro nástup dětí do veřejných mateřských škol již od tří let věku. „Urychleně je třeba v horizontu roku,“ upřesnil. Uleví se tak podle něj tisícům rodin bez prarodičů, kterým vypršela rodičovská dovolená.

Stejně jako místopředseda Koruny České v podvečerním Interview Daniely Drtinové, i předseda Václav Srb se musel vypořádat s otázkou na programový bod o asimilaci přistěhovalců. Strana ve svém programu vítá přistěhovalce, kteří se rozhodnou k důsledné asimilaci. Podle předsedy strany nejde o popření vlastní identity, ale o „přijetí kultury, tradic a jazyka přijímací země“. Nám Čechům byl ve dvacátém století azyl hojně poskytován, „musíme být proto k tomuto citliví“, doplnil, ovšem s tím, že je potřeba trvat na respektování národních tradic, dodržování práva a vyžadovat znalost českého jazyka. „Blížíme se na cestě k tomuto ideálu,“ pravil s tím, že pro udělení občanství je již alespoň základní znalost vyžadována, „ale nebylo tomu tak vždy“.

Ondřej Liška konstatoval, že když slyší, „co řekl Václav Srb o asimilaci, mám husí kůži“.

Široká neshoda panovala i v daňové problematice. Zatímco zelení zastávají progresivní zdanění výdělečně činných osob, Koruna Česká horuje pro „stabilní a přívětivé daně“ a kloní se naopak k zdanění degresivnímu. Podle Ondřeje Lišky je daňová progrese součástí vyspělých demokracií, zatímco degrese mu přijde výrazem hluboké nespravedlnosti, protože majetek zavazuje. Václav Srb oponoval, že „kdo vydělává desetkrát více, má platit desetkrát víc, ale ne čtrnáctkrát či dvacetkrát, jak se u nás děje. Předseda Liška ovšem nepřekvapivě nesouhlasil, neboť podle něj je základním problémem korupce. „Mluvil jsem s podnikateli, manažery, vlastníky a vedoucími podniků, s tisíci lidmi a všichni mi řekli, že by rádi platili více, kdyby ovšem stát peníze dal do služeb,“ řekl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…